004369911060985

Komachi életéről alig maradt fent valami, születésének pontos időpontját sem lehet tudni: 820 és 830 közé teszik. A 9. század közepén volt aktív a költészetben.

Többen is kutatták születésének helyét, idejét, életének körülményeit, azonban csak feltételezésekre és legendákra tudtak alapozni. Az edo-kori tudós, Arai Hakuseki szerint több Komachi nevű nő is élt azonos időszakban, és az egyes történetek mind más-más Komachihoz kapcsolódnak. Az egyik történet szerint például Komachi Ninmyo császár ágyasa volt. Egy másik szerint Yoshisawának, Dewa urának volt a lánya.
A Komachi densetsu (Komachi legendák) történeteit a Nó darabokban is feldolgozták. Főleg szerelmi történetek keringtek róla; a feltételezések szerint Ariwara no Narihirának, kortársának is szeretője lehetett. Azt is írják, hogy sokszor kegyetlenül bánt a férfiakkal. Egy másik történetcsoport az időskoráról szól, és találni legendákat a haláláról is. Ez utóbbi történetekben Komachi rút, idős asszonyként jelenik meg, akit az élet a férfiakkal történő bánásmódja miatt büntetett azzal, hogy elcsúfította. Egyébként gyönyörű nő volt, a mai napig a szépség megtestesítőjeként tekintenek rá Japánban.

Költészete
Szinte az összes versére jellemző a melankólia. Szorongó, ugyanakkor szenvedélyes szerelmi verseket is írt, melyekből az erotika sem hiányzik. Egyik verse szerepel a Hyakunin Isshuban is, mely 100 verset tartalmaz 100 költőtől – ezek a versek adják a karuta játék (japán kártyajáték) alapját is.

Komachi alakja a buddhista kusozu festészetben is kedvelt téma volt: főleg halálos ágyán ábrázolták az élet és halál közötti létállapotban.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ono_no_Komachi

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán