004369911060985

Az origami hatékonyan fejleszti a mentális és fizikai fejlődést, mondják a szakemberek.

Azt mondják, hogy a korai gyermekkori origami játék javíthatja a kéz- és ujjkészségeket, és fejleszti a koncentrációt, miközben szülő-gyermek együtt szórakozik. A gyermekek számára az origami pozitív hatással van nem csak a fizikai, de a szellemi fejlődésükre is. Ezért az óvodákban az origamit már régóta gyakorolják, mint kreatív időtöltést, oktatási hatással.

A szociális készségek elsajátítása szintén nagy előny

Az origami nemcsak az origami készítéséről szól, hanem az elkészült origamival való játékról is. Jellemzően állatokat, vagy játékokokat (pl. repülő, használati tárgyak) érdemes készíteni először, hogy növeljük a gyermekek motivációját és fejlessze alkalmazási képességüket. Miután például fagylaltot készítettünk origamival, játszhatunk fagylalt árust és színlelhetjük a fagyi elfogyasztását. Ezáltal a gyermek a szociális készségeket is gyakorolja, és röviden bele képzelheti magát a szerepekben.

De nem csupán mesterségeteket vagy élethelyezeteket játszhatunk el vele. A szezonális eseményekkel való összekapcsolása is kiváló alkalom arra, hogy beszélgessünk az eseményről, együtt felkészüljünk rá, ráhangolódjunk az eseményre. Mindegy, hogy karácsony, húsvét, születésnap, tavaszvárás, őszi levelek készítése, képeslap gyártás, Halloween, az alkalmazásának csupán a képzelet vet határt. Készíthetünk díszeket, lakás dekorációkat, ajándékokat, képeslapokat, kis ajándékokat.

Mi az origami 5 legnagyobb hatása?

Az origami magas oktatási hatással van a gyermekek fejlődésére akár már óvodás kortól. Az intellektuális nevelés a gondolkodás, a képzelőerő és az ítélőképesség fejlesztésében kiváló játékos eszköz.

Fejleszti az ujjbegyek ügyességét

Amikor a gyerekek origamit hajtogatnak, finoman kell mozgatniuk az ujjhegyeiket. Ez a mozgás ugyanúgy stimulálja az ujjhegyek fejlődését, mint az origami, amely összetett hajtogatási módszerrel rendelkezik. Ahogy a gyermek javítja ügyességét, képes lesz az origami széleit az élekhez igazítani és egyre pontosabban dolgozni. Az ujjhegyek edzése, ahol az idegek koncentrálódnak, elősegíti az agy növekedését.

Fejleszt a koncentrációt és a kitartást

Annak érdekében, hogy az origami jól hajtogatható és szép legyen, összpontosítani kell.

Eleinte előfordulhat, hogy néhány gyermek nem tud koncentrálni, és feladja. Azonban ha sokszor foglalkozunk vele, magunk is példát mutatunk, segítünk neki, sokat dicsérjük, egyre szívesebben fog vele foglalkozni. Minél összetettebb origamin dolgozunk, annál jobban koncentráltabbnak és türelmesebbnek kell lennünk. Ez karakter építő is egyben.

A képzeleterő fejlesztése

Az origami hatása a hajtogatási terv követésében és a kész formák elkészítésében is fontos, azonban nem szabad megfeledkezni a képzelőerőről sem. A papír hajtogatása előtt elképezhetjük, mi fog történni, ha így vagy úgy hajtogatjuk.

Különösen abban a jelenetben, amikor a gyermek a szülő mellett ül aki tanítja őt, együtt próbálgatják segíti ezt a készséget.

Ápolja az eljárás szerinti munkaképességet

Az origami játék nagyfokú tökéletességre törekszik. Az eljárás/terv követésével és a munka pontos elvégzésével ez a készség is fejleszthető. Ha hibát követünk el a sorrendben, vagy hanyag módon hajtogatunk, akkor nem lesz szép az eredmény. Ezt maga a gyermek is látja és vagy segítséget kér a javításban, vagy mega megpróbálja kijavítani.  

Az origami egyik nagy előnye, hogy megtanítja az eljárás megfelelő követésének fontosságát és segít megtapasztalni a forma pontos megvalósításának örömét a megfelelő eljárás szerinti munkával.

Örömet okoz a befejezett munka

Függetlenül attól, hogy a gyermek most ismerkedik vele, vagy már tapasztalt origamizó, a munka befejezése elégedettséggel tölti el. Dicsérjük sokat a gyermeket, függetlenül attól, hogy milyen lett a végeredmény, hiszen így fejlődik leginkább az önbizalma.

Miért alkalmazzuk?

Az origami egy nagyon jó közös kreatív élményt nyújt nemcsak a gyermek, de a szülő számára is.

Minden korosztályra alkalmazható

Különböző típusú origami létezik, a masniktól és a csillagoktól kezdve, amelyek egyetlen lappal könnyen elvégezhetők, a dobozokig és gerberákig, amelyek komplex hajtogatást igényelnek.

Mivel az origaminak annyi változata van, előnye, hogy minden korosztály számára alkalmazható, a fiatalabb gyermekektől az idősebbekig.

Az origami bárhol elvégezhető

Az origami nagy előnye, hogy bárhol használható. Nem igényel sok helyet és sok felszerelést, akár egy vonat/ repülő kirándulásra is magunkkal vihetjük.

források:

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán