A fugu egy mérgező, tüskés, japán hal, mely veszély esetén gömbölyűvé változik – gömbhalnak is nevezik.
A fugut csak nagyon kevés szakács tudja megfelelő módon elkészíteni, ugyanis ha rosszul dolgozzák fel, fogyasztása halálhoz vezet. A tetrodotoxin nevű méreg az ikrájában és a májában található, és annyira erős, hogy azonnali halált okoz.
Az éttermekben, ahol fugut is felszolgálnak, szokásos poén, hogy a vendég kiejti kezéből a pálcikát, amint beleharap a halba – ez az első jele ugyanis a mérgezésnek. Ilyenkor rendszerint megfagy a levegő, de általában csak viccelődés történik. Ezt a japánok amolyan akasztófahumorként kezelik.
A fugu már nagyon régóta kedvelt étel Japánban. Leginkább télen fogyasztják. A halálos esetek elkerülése érdekében 1949 óta csak az Egészségügyi Minisztérium által kiadott fugu mesterszakács diplomával rendelkező szakács készíthet éttermében fugut. A bevezetése óta nem történt baleset egyetlen vendéglőben sem.
A császári család számára egyébként tiltott a fugu fogyasztása!
A fugu felszolgálási formái:
– Hirezake: megpörkölik az uszonyokat, majd rizsborral meglocsolják
– Fugusashi vagy fugusashimi: vékonyan felszeletelik a húst, majd virágformában rendezik el
– Fuguchiri: a megmaradt húst rizzsel és zöldségekkel megfőzik
Forrás:
Cey-Bert Róbert Gyula, Sarai Midori: Japán konyha. Az Istenek világa. Paginarum Kiadó, 2001.
Kiemel kép: YS – unsplash