004369911060985

Az osechi ryōri Japán tradicionális újévi étele. Pontosabban ez egy speciális 2 – 3 emeletes dobozokban (jubako) kapható ételválogatás, amely a ”bento” – ra emlékeztet. Vannak, akik úgy döntenek maguk készítik el a színes válogatást, míg mások inkább megrendelik. Arra is van lehetőség, hogy a hozzávalókat külön vásárolják meg és csak részben készítik el.

Japánban az újév a családdal töltött időről szól, nem a bulizásról, mint más országokban. A különleges ételekkel teli dobozt közösen fogyasztják el a családtagok. Maga az ünnep január 3.-ig tart.

Minden fogásnak jelentése van az új év köszöntéséhez köthetően. Nézzünk meg néhányat!

A kuromame (黒豆) azaz fekete bab az egészséget hivatott szimbolizálni.

Az úgynevezett tazukuri (田作り) szójaszószban főtt szardíniát takar. A következő évi bőséges aratás reményében fogyasztják.

A kazunoko (数の子) katusuboshival pácolt hering ikra a gyerekáldást és a meglévő gyerekek egészségéért.

A kamaboko ((紅白)蒲鉾) az a cuki rózsaszínű- fehér virág formájú valami a rámenekben. Ez lényegében egy halpaszta hosszű rúddá formázva, majd vékonyan felszeletelve. Szimbolikus jelentése van és ebben a kompozícióban a gonosz távoltártását hivatott elősegíteni és a napfelkeltét jelképezi.

A garnélarák (ebi) a hagyomány szerint, a hosszú élet titkát rejti magában.

A renkon, vagyis lótuszgyökér felvágott formájában lyukacsos, így átláthatunk rajta. Az akadályoktól mentes jövőben bizakodva eszik, vagy legalábbis abban reménykednek, hogy tisztán láthatják azokat előre, ha elkerülhetetlenek.

Ti kipróbálnátok?