004369911060985

Az ōsōji 大掃除- olyan alapos szokott lenni, hogy még a rizspapírokat is jellemző, hogy kicserélik az ajtókon. Ha jártál már Japánban, biztonyára feltűnt, hogy az utcákon, nyilvános illemhelyeken többnyire nagy tisztaság van. Persze vannak kivételek, például a szemét elszállítása előtti napon nagy szeméthalmokat lehet látni, illetve a kevésbé jó környékeken vagy nagyobb közlekedési pontokon is eluralkodhat a káosz, de a rend a jellemző nagy általánosságban.

A tisztaságra való nevelés már az általános iskolában megkezdődik, ahol a gyerekek maguk takarítják az egész iskolát, az osztályteremtől kezdve a közösségi tereken át a WC-ig, torna teremig. Ez nem csak egy városi legenda, magam is megtapasztaltam, amikor Japánban éltem egy kutatói ösztöndíjnak köszönhetően és egy napot töltöttem egy általános iskolában, ahol reggeltől délutánig részt vettünk a gyerekek minden tevékenységében és igen, nekem is a kezembe adták a seprűt, törlő rongyokat, hogy együtt tegyünk rendet az iskolában. Nagyon vices volt! Nem lehetett sehol sem hallani ellenkezést vagy siránkozást, helyette viccelődtek és persze huncutkodtak. Azt hiszem, kifogtam az osztály lókötőit, mert a fél órás takarító idő jelentős részét ellógtam velük és helyette megmutatták a menő helyet a suliban…de ettől függetlenül mindenki lelkesen takarított.

Mivel nálunk majd csak most jön a nagy takarítás, engedjétek meg, hogy egy tippel szolgáljak: ismerjétek Mari Kondo módszerét, a KonMarit! Főleg akkor olvass tovább, ha Rád is jellemző, hogy a kezdeti lelkesedésed gyorsan alábbhagy és van, hogy félbe marad az elképzelt megújulás otthonodban. Kitűnő megoldás, ha nem csak úgy belevágunk a dolgokba, hanem egy terv alapján kezdünk neki a pakolászásnak. Számos rendrakással kapcsolatos filozófia létezik. Napjainkban talán az egyik legismertebb a KonMari módszer. Marie Kondo híres könyve, a „Rend a lelke mindennek” hatalmas sikert aratott világszerte. Az egyszerű szabályokon alapuló módszer lényege, hogy kategóriák szerint lássunk hozzá a szelektáláshoz és ne szobánként haladjunk. A szerző szerint nem a rend a cél, hanem mindaz, amit a rend hozhat az életünkbe, így a pakolás előtt kulcsfontosságú átgondolni, hogy milyen életstílust szeretnénk folytatni, ha készen vagyunk.

A szerző a következő sorrendet javasolja a kategóriákat illetően: ruhák, könyvek, papírok, vegyes dolgok, szentimentális tárgyak.Nagyon fontos, hogy végig arra koncentráljuk, hogy mit tartunk meg, ne arra, hogy mitől válunk meg. A KonMari módszert követve vegyünk minden egyes tárgyat a kezünkbe és kérdezzük meg magunktól, hogy boldogságot okoz-e számunkra. Ha igen, tartsuk meg, ha nem akkor váljunk meg a tárgytól. A szelektálást követően igyekezzünk minden megtartott dolognak „saját otthont” teremteni, és tároljuk a hasonló tárgyakat egymáshoz közel. Használjunk dobozokat és tárolókat, hogy az apró, kis tárgyakat is hatékonyan rendszerezzük.Marie Kondo módszere nem csak könyv formájában jelent meg, számos tanáccsal látja el nézőit a Netflixen megjelent „Rendrakás Marie Kondóval“ című sorozatában is. Te ismered ezt a módszert? Láttad már a sorozatot? Netán sikerült már megvalósítani otthonodban a “konmarizást”?