004369911060985

A Ramune (ラムネ) egy japán szénsavas üdítőital.

Az Omiyage World japán webáruház kínálatában már egy jó ideje megtalálható, ezért most gondoltam kicsit utána járok az eredetének is!

Alexander Cameron Sim brit gyógyszerész vezette be 1884-ben Kobe-ban. A Ramune Codd nyakú palackban kapható, egy nehéz üvegpalackban, amelynek száját a szénsavas tartalom nyomásának köszönhetően kerek márványgolyó zárja le, kupak helyett. A ramune név az angol lemonade szó japán kölcsönzéséből származik.

Nagyon népszerűvé vált a helyi japánok körében, miután a Tokyo Mainichi újságban a kolera megelőzésére hirdették. Az összefüggést nem értem, de kiváló stratégia, az biztos. Az ital a mai napig népszerű üdítőital, amelyet világszerte, ramune néven értékesítenek.

Érdekesség:

A mai napig Codd-nyakú palackban árusítják, amely a feltalálójáról, Hiram Coddról kapta a nevét. A Codd-nyakú palackokat egykor szénsavas italokhoz használták, mára csupán a ramune az egyetlen, ahol még alkalmazzák.

Gyakran vissza szoktatok hozzám jönni a fesztiválokon, japános rendezvényeken, hogy nyissam ki a ramunét. A trükkje, hogy a palack tetején a kis műanyag applikátort be kell nyomni, így kapjuk meg a kis benyomó kupakot, amivel végül a márványt is be tudjuk nyomni. Ekkor szabadul fel a szénsav, szóval ne rázzuk fel előtte!

Azok, akik először próbálják ki a ramune-t, lehet nehezen isznak belőle, mivel gyakorlat kell ahhoz, hogy megtanulják megakadályozni, hogy a márvány elzárja az áramlást. Amúgy műanyag palackokban és alumíniumdobozokban is kapható.

Ramune a nyár egyik modern szimbóluma Japánban, és széles körben fogyasztják a meleg fesztiválnapokon és éjszakákon.

Ízek

Az eredeti ramune íz lime-citromos. Az eredetivel együtt 57 féle ramune volt eddig forgalomban. Ahogy a ramune népszerűsége folyamatosan növekszik, számos újszerű csomagolási forma és különféle ízek születtek, köztük olyan népszerű japán franchise-okkal, mint a Hello Kitty és a Pokémon. Néhány gyakori íz az őszibarack, a dinnye és a rágógumi, de volt már szokatlan íz, mint a wasabi, vagy takoyaki!

Forrás: https://kotaku.com/the-history-of-ramune-japans-national-soda-1843559594