Edamame humusz
A fehérje testünk építőköve.
Együtt a zsírokkal és szénhidrátokkal az egyik makro tápanyag, amelyet érdemes minden nap magunkhoz venni.
Minden egyes sejtünk fehérjékből áll. Az izmokat felépítő és regeneráló sejtek, az emésztést, anyagcserét alkotó, vagy immunrendszerünkben az ellenanyagok képződését biztosító sejtek egyaránt.
Fehérjék alkotják agyunk 10 %-át, de még a szív, a máj és izmaink 20 % -át is.
Ezek után nem mondunk újdonságot, hogy milyen fontosak az egészséges élethez, a test megfelelő működéséhez. Nem csak a testi, de a lelki jólétünk szempontjából is bizonyítottan jó hatást gyakorolnak ránk.
Nem kell kizárólag a csirkehúsra, vagy a tojásra gondolnunk, ha fehérjékben gazdag élelmiszereket szeretnénk fogyasztani.
Itt egy szuper alternatíva, amelyet számos módon elkészíthetsz és a finom íz garantált:
Edamame bab, vagy más néven zöldségszója!
A rostokban, fehérjében, antioxidánsokban, valamint számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag edamamet lehet, mint snack fogyasztani, vagy mártogatóst készíteni belőle.
Ehetjük, mint köret hús vagy halételhez, vagy akár pirítósra kenve.
Először japánban egy izakayában találkoztam vele, egy kis tálban tálalták az enyhén sós babot, amelyet aztán beszélgetés közben eszegettünk. Nagyon megörültem, amikor aztán Ausztriában a Billában is bekerült a rendszeres kínálatba, még nagyobb meglepetésemre pedig egy magyar Tescóban is találkoztam vele. Rendszeresen tartok itthon belőle és vagy mint snack, vagy mint köret, vagy mint mártogatós fogyasztjuk. Egyszerű, mégis rendkívül sokoldalúan felhasználható.
Ha csak rágcsához van kedvem, megpárolom, megsózom és már kész is. Salátákra is lehet szórni, vagy rizzsel is össze lehet keverni.
Most a mártogatós verzióra hozok egy könnyű receptet, szerintem érdemes elkészíteni.
Hozzávalók:
1 evőkanál szezámmag
200 g edamame (a hüvelyből kiszedve)
2 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál szezámolaj
½-1 gerezd fokhagyma, összezúzva (én szeretem a fokhagymát, ezért nálam 2-3 gerezd)
1 citrom leve
2 evőkanál víz
Frissen őrölt só és bors a fűszerezéshez
Elkészítés:
Dobjuk a szezámmagot egy sütőtálba, és tegyük 150ºC-ra előmelegített légkeveréses sütőbe kb. 5 percre, hogy szépen átpiruljon.
A forró szezámmagot egy mozsárban/ aprítóban addig őröljük, amíg a magok nagy része megpattan.
Főzzük meg az edamame-t, majd csepegtessük le. Ha még a hüvelyben van, akkor távolítsuk el.
Tedd a főtt edamame babot, az őrölt szezámmagot és a többi hozzávalót egy turmixgépbe, és pürésítsd, amíg az állaga szép krémes nem lesz.
Ha úgy gondolod, hogy a keverék túl száraz, akkor adj hozzá még egy kis olívaolajat vagy vizet.
Nagyon finom pirítóssal, sima kenyérrel, zöldség csíkokkal, burgonya chip-szel, tacos-szal, vagy akár hús mellé, mint mártogatós.
Próbáld ki, nem fogod megbánni!
Képek: Jogtiszta képek
Forrás: Fehérjék szerepe: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/16218/a-feherjek-szerepe-az-etrendben