004369911060985

A reiki (霊気) egy Japánból eredő gyógymód, melyben a mester a tenyerével/kézfejével gyógyít lehívva a gyógyító energiákat. A gyógymódot Mikao Usui mester alapította, aki 21 napig böjtölt a Kurama-hegyen, mire elérte a megvilágosodás (satori) állapotát, és megkapta a reiki képességét. Az 1920-as években dolgozta ki a módszert, melynek elnevezése: Usui Reiki Kezelés Módszer az elme és a test fejlesztésére.

A reiki az 1980-as években kezdett világszerte utat törni magának, mivel egy könnyen alkalmazható módszerről van szó. A reiki kezelésnek preventív hatása is van, de akut és krónikus betegségek esetén is alkalmazzák – természetesen nem helyettesít semmilyen orvosi beavatkozást és módszert!

reiki

A reiki során egy ún. lecsatornázott energiát használnak a gyakorlók, amely toxinokat és blokkokat bont le a szervezetben. Ezáltal a regeneráló folyamatok elindulnak. Aki megtanulja a reiki energiát használni, az önmagán és másokon is tudja alkalmazni. A folyamatos gyakorlással megteremthető egy harmonikus állapot, egy belső egyensúly, mely stabilan fenntartható a hétköznapokban.

A módszert mesterektől lehet elsajátítani, amelyet utána gyakorlással lehet fejleszteni. A reiki tanulásnak is több szintje van, a legmagasabb szinten már oktathat a mester.

A kezelések során mindkét fél ruhában van, itt nincs szükség a test lemeztelenítésére, mint egy masszázs esetén. A különböző japán irányzatokban használnak masszázst is a reiki kezelés alatt, de alapvetően a tenyér finom érintésével, vagy csak a bőr közelében tartásával történik meg a gyógyítás.

Az öt alapelv
A reiki egy életmód, szellemi út is; a reiki gyakorlók az öt alapelv alapján munkálkodnak, élnek a mindennapokban – ezt az öt elvet is Usui mester fogalmazta meg, aki szerint először önmagunkat kell meggyógyítani mentálisan, majd a fizikális, testi gyógyulás ezután magától generálódik. Ehhez szükséges az önfejlesztés, a meditáció és az alábbi 5 elv napi szintű kántálása (illetve alkalmazása):

1 A jelen pillanat (csak ma létezik): a jelen pillanat tudatosítása, mely fontos a gyakorlás során is. A jelenben ér össze a múlt és a jövő is – a jelenben egyúttal mindent újrakezdhetünk, akárhányszor.

2 Ne légy dühös: a düh és a harag természetes érzések, de nem szabad hagyni, hogy uralják az elménket, ezért le kell azt csendesíteni. Ha ez nem megy, akkor pedig meg kell vizsgálni a dühünk eredetét, és meditációval elengedni.

3 Ne aggódj: az aggodalom elviszi a fókuszt a jelenről, és arra koncentrálja az elmét, hogy az aggodalom, félelem tárgyát vonzza be az életünkbe. E szerint az alapelv szerint tehát fontos, hogy a fókuszt a hitbe, a bizalomba és a jelenben tevékeny életünkbe tegyük – a meditáció itt is segíthet.

4 Légy hálás: adjunk hálát az életünkben minden apróságnak; gyakoroljuk ezt minden nap. A hála érzése mellé öröm is társul, mely segít az életet pozitívabban szemlélni.

5 Teljesítsd a kötelességed: a kötelesség egyrészről azt jelenti, hogy mindennapi életünkben megtesszük, amit kell, ami a feladatunk; másrészről spirituális értelemben a folyamatos önfejlesztést jelenti.

+1 alapelv:

Légy kedves az emberekhez: ezen nem kell sokat magyarázni – ha jót cselekszünk másokkal, azzal a saját életünkbe is pozitivitást viszünk. Ez a reikire is igaz: amikor reikit adunk másoknak, saját magunkat is feltöltjük.

Reikit Magyarországon is lehet tanulni, akit érdekel, érdemes utánajárni, saját környékén indul-e tanfolyam!

Forrás: https://jikidenreiki.hu/blog/mi-a-reiki/

error: Content is protected !!