004369911060985

A Sakuramochi, egy kedvelt japán édesség tavasszal, a hanamikon is elő szokott kerülni. Vannak helyek Japánban, ahol a sakurmochit már 300 éve készítitk. Ilyen például Tokióban a Chomeiji Sakuramochi cukászda is, ahol csak sakuramochit készítenek. Eredeti recepttel dolgoznak, és mindent kézzel készítenek.

Kétféle sakuramochi létezik: a Kanto stílusú sakuramochi, amely Tokióból származik, és a Kansai stílusú sakuramochi, amely Oszakából származik. Mindkét típusú mochi sóval pácolt sakura cseresznyelevélbe van csomagolva. A Kanto-stílusú sakuramochi jellemzően lapos, míg a Kansai-stílus kerekebb. Mindkettő halványrózsa- vagy tejszerű színű. A babpaszta édes, a cseresznyelevél enyhén sós. Ez a kombináció igazi különlegesség.

Az eredeti ötletet állítólag az adta, hogy egy cukrászda akkori tulajdonosa elkezdte betakarítani és sóval bepácolni a Sumida folyó partján bőven termő cseresznyefák leveleit. A levelek erjesztése során illatos anyag, úgynevezett kumarin keletkezik, amelynek vaníliához hasonló illata van. Ez az aroma finom ízt adott az édességeknek, amelyeket „Chomeiji Sakuramochi”-nak nevezett el az egykor eredeti boltja mellett álló Chomeiji-templom után. Azóta a környék és a Sumida Tsutsumi (Bokutsutsumi-dori) a cseresznyevirágzás híres helyszíne, a cseresznyevirágzás időszakában sokan összegyűltek, és persze a sakuramochit is megkóstolják.

A mochi becsomagolására használt levelek cseresznyefákról származnak, amely a Shizuoka prefektúrában található Izu-félsziget nyugati részein termesztik. Állítólag ezek nagyobb mennyiségű kumarint termelnek. Érdekes módon még a japánok sem biztosak abban, hogy meg kell-e enniük a leveleket a mochival. Vannak, akik megeszik, mások nem.

A 300 évvel alapított cukrászda jelenlegi tulajdonosa azt javasolja, hogy a levelet ne egyék meg, csak a benne lévő mochit. Szerinte ugyanis a mochi már kellően átitatódott a pácolt cseresznyelevél ízével. A leveleket arra is használják, hogy megakadályozzák a mochi kiszáradását, és megőrizzék nedves és puha textúráját.

Emellett szépen díszítik a mochit, igazán hangulatos kinézetű édesség.

Hogy készítik pontosan?

Az anyagok és a gyártási módszerek a cukrászda alapítása óta nem változott. A mochi egy vékony búzalisztből készült palacsintaszerű tészta, amelybe a Hokkaidóból származó azuki bab pasztát teszik. A levelek a fent említett pácolási móddal Oshimazakura típusú sakurából, Nishiizu és Matsuzaki városából származik. A hagyományos ízvilág 300 éve öröklődik, nagy hangsúlyt fektetve az összetevőkre és az adalékanyagokra.

Megkóstolnád?

Képek és forrás:

https://sakura-mochi.com/