004369911060985

Japán egyik ősi művészeti formája a papírhajtogatás, az origami. El sem tudjuk képzelni mennyi minden készíthető egy négyzetalakú papírból, pusztán hajtogatással. Az állatoktól kezdve, a növényeken át, kedvenc mesebeli karaktereinkig szinte bármit meg lehet csinálni.

Az egyik leggyakrabban elkészített origami a daru. A darunak különleges szerepe van a japán kultúrában. A hosszú élet szimbólumaként sok helyen találkozhatunk vele. Létezik egy hagyomány, miszerint ha 1000 origami darut fűzünk madzagra, akkor lehet egy kívánságunk az istenekhez. Az úgynevezett senbazuru szó szerint 1000 darut jelent. Rendkívül népszerű ajándék, ugyanis a legendák szerint hosszú, egészséges és boldog életet biztosít birtoklójának.

Sadako Sasaki történetét azt hiszem, hallomásból sokan ismerik. Ő az egyik leghíresebb hibakusha (atombomba robbantásnak áldozatul esett személy). A támadás idején 2 és fél éves volt. Két kilométerre tartózkodott az epicentrumtól és csodával határos módon, míg sokan körülötte meghaltak, Sadakon egy karcolás sem esett. Legalábbis látható nem. 11 éves korában leukémiát diagnosztizáltak nála, az egyik leggyakoribb rák fajtát, amely a túlélőket sújtotta és amelyet akkoriban atombomba ráknak neveztek. Szinte kivétel nélkül mindenki belehalt ebbe a betegségbe, köztük Sadako is. Sadako 14 hónapig kórházi ápolásra szorult. Egyszer, amikor a legjobb barátnője, Chizuko meglátogatta, vitt magával origami papírt és egy legendát mesélt el Sadakonak. A legenda szerint a daru Japánban szent állat, amely képes évszázadokon át élni. Ha egy beteg ember 1000 darvat hajtogat, akkor az isten/ a kami meggyógyítja őt. Ezután Sadako elhatározta, hogy 1000 darvat fog hajtogatni. Az ötszázadik madár után a kislány jobban érezte magát és az orvosok úgy döntöttek, hogy haza engedik egy rövid időre. Azonban egy hét elteltével a rosszullétei ismét előjöttek és azokat erős fájdalmak is kísérték. Sadako a fájdalmak ellenére igyekezett megtartani jókedvét, lelki erejét és reménykedett gyógyulásában. Nem sokkal később Sadako a családja körében örökre elaludt. Addigra 644 darvat sikerült meghajtogatnia. Sadako osztálytársai fejezték be a kislány munkáját, valamint emlékére alakítottak egy origami klubbot is, amely tevékenykedésének köszönhetően 1958 májusára sikerült annyi pénzt összegyűjteniük, hogy Sadako tiszteletére egy emlékhelyet állítsanak Hiroshimában, nem messze az epicentrumtól. Az emlékmű a Gyermekek béke emlékműveként lett híres és a hiroshimai béke parkban található. Az origami daru pedig azóta a béke egyik jelképe lett. Ha alkalmad van, mindenképp ajánlom meglátogatni az emlék helyet. Lelkileg megrázó élmény, de érdemes.

Ha már origami, akkor mindenképpen tekintsétek meg a kínálatunkat: csodaszép papírjaink vannak.