004369911060985

Bizonyára sokan hallottatok már Miyazaki Hayaóról és a Ghibli Stúdióról. Számtalan animefilmet gyártottak, amelyek nem csak Japánban, hanem a világon mindenhol kultuszfilmmé váltak (pl. Chihiro Szellemországban, Totoro, Nauszika, Szentjánosbogarak sírja stb.).

De mégis honnan indult világhódító útjára a japán stúdió?

A név eredete

A Ghibli elnevezés egy második világháború olasz felderítőgép nevéből származik, emellett a ghibli szó arabul a sirokkót jelenti (szél). Új szélként szerettek volna Japán-szerte végigsöpörni – a névadás motivációját többek között ez adta. 

A stúdió története

A stúdiót Miyazaki Hayao, Takahata Isao és Suzuki Toshio alapították 1985-ben. Előtte egy évvel jelent meg a Nauszika filmjük, ennek hatására döntött úgy Miyazaki, hogy létrehozza a stúdiót. 

Miyazakin kívül több rendező is tevékenykedett / tevékenykedik a Ghiblinél, többek között a másik alapító, Takahata Isao. De Kondo Joshifumi, Miyazaki Goro és Morita Hiroyuki is megfordult már náluk. A filmek zenéjét Hisaishi Jo szerzi.

Japánban a Toho forgalmazásában állnak a Ghibli-filmek, azonban a nemzetközi színtéren a Walt Disney gyakorolja ezt a jogot.

Érdekesség, hogy a Ghibli Stúdió szigorúan tiltja a filmek külföldi forgalmazásánál a vágást – a Nauszakával ugyanis megjárták: Amerikában egy olyan változatot mutattak be, amelyet sok jelenettel megkurtítottak. Ekkor Miyazaki úgy döntött, szigorúbban lép fel az ügyben.

Azóta mindkét elnök visszavonult, viszont Miyazaki nem távolodott el az alkotástól. A Ghibli továbbra is nagy sikernek örvend, és első nyugati koprodukciójuk is megtörtént 2016-ban a Vörös tegnős című filmmel.


Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Studio_Ghibli
Kiemelt kép: pinterest