004369911060985

A szaké, a hagyományos japán rizsbor jelentős helyet foglal el a japán kultúrában, rituálékhoz, ünnepekhez és vallási szertartásokhoz kötődik. Nem utolsó sorban pedig előszeretettel fogyasztják. A japán szentélyekben szimbolikus felajánlásokként szolgálnak az istenségek számára, és a spirituális és az emberi szféra közötti kapcsolatot képviselik.

A japánul „kazaridaru-飾り樽” néven ismert hordók gazdag történelmi és kulturális jelentőséggel bírnak. A precízen kidolgozott, bonyolult díszítéssel és kalligráfiával díszített hordók az istenségek iránti tiszteletet és hálát szimbolizálják. A hordók jellemzően japán cédrusfából készülnek és fém karikákkal vannak bekötve, nemzedékeken át öröklődő kézművesek által készítve, hagyományos technikákat alkalmazva. Minden szentélynek megvan a maga sajátos díszítési stílusa, amely tükrözi a regionális szokásokat és hiedelmeket.

szake kazaridaru

A kazaridaru egyik lenyűgöző aspektusa a szentélyi fesztiválokkal és éves rendezvényekkel való kapcsolata. A hordók jól láthatók, nagy tömegben vannak prezentálva, minden látogató figyelmét megragadva. Talán a legjelentősebb esemény az újévi ünnepség, ahol rituálisan fakalapáccsal kinyitják a hordók fedelét, és megosztják a tartalmát a résztvevőkkel. Ez a kagami-biraki, ünnepi rendezvényeken végrehajtott szertartás. A kagami a hordó fedelére utal, a biraki pedig „nyitni”, tehát a kagami-biraki szó szerint „a fedél kinyitása”. A fedél kerek formája miatt a kagami a harmónia szimbóluma. A kagami-biraki tehát a harmónia és a szerencse felé nyitást jelent.

Úgy gondolják, hogy ez a cselekedet egységet, áldásokat és jó szerencsét hoz a következő évre. A felajánlás egyfajta imádság a bőséges rizstermésért, és tisztelet a szentély helyi istenségének.

Jelentés a kazaridaru karakterek mögött: 飾り = kazari, díszít 樽 = daru, hordó.

A nihonshu állítólag összehozza az embereket, mondjuk ez sokmás alkohollal is így van. A régi időkben a nihonsu ivása egyben az ember istenhez fűződő kapcsolatát szimbolizálta, állítólag az ivási kultúrájuk gyökerei is erre vezethetők vissza.

szake kazaridaru

 

Hol láthatunk kazaridarut?

Japán különböző szentélyei lenyűgöző kazaridaru-gyűjteményükről híresek. A tokiói Meiji szentély a nyüzsgő város szívében található, és a hagyomány és a lelki harmónia egyik jó példája. Ide talán mindenki ellátogat, aki a városban jár. A kiotói Fushimi Inari Taisha több ezer cinóbervörös torii kapujával elbűvöli, sétánk közben számos hordót láthatunk. Az Ashi-tó és a Fuji-hegy festői szépségével körülvett kanagawai Hakone-szentély egy másik figyelemre méltó úti cél, itt is a kazaridaru teljes dicsőségében vannak kiállítva. Ahol pedig az alábbi képek készültek az egyik utam során: Miyajima Itsukushima szentélye.

szake kazaridaru

Mi a kapcsolat a kagami-mochival?

A szaké hordós kagami-biraki eredete egy másik fajta kagami-birakira vezethető vissza, a kagami mochira, amelyet újév előtt helyeznek ki az otthonokba. A mochit január darabokra .-én hagyományosan összetörték, ez a „nyitást” jelképezte, majd elfogyasztották. A legtöbb háztartás még ma is betartja ezt a szokást, és kagami-mochit elhelyezik a kamidanájukra újévkor. A boltokban a kagami mochi könnyen beszerezhető.

A kagami-biraki mindkét típusa – a szaké hordójának feltörése a sintó áldások és ünnepségek alkalmával, valamint a kagami-mochi feldarabolása – az istenek könyörgésének eszköze, hogy jó egészséget és szerencsét biztosítsanak és jellemzően valamilyen ünnephez kötik, mint pl. az új év kezdetekor vagy egy új indulás az életben vagy az üzleti életben. Emiatt a kagami-biraki egyre népszerűbb módja a házavató partik, a cégalapítás napi rendezvényeinek, esküvői fogadásoknak és egyéb ünnepségeknek.

Ezek a hordók a hagyomány, az ünneplés és a spirituális kapcsolat bizonyítékai. Ha valaha is alkalmad nyílik meglátogatni egy japán szentélyt, feltétlenül nézegesd meg a kazaridarukat is.

Forrás:

https://www.gekkeikan.co.jp/english/sake/kagami-biraki.html

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán

error: Content is protected !!