004369911060985

Okayama vára (岡山城)

A vár Okayama prefektúra Okayama városában található. A főtorony (tenshu) 1597-ben épült, de 1945-ben lebombázták a várat, és csak 1966-ban építették újjá. 2 őrtorony élte túl a második világháborús bombázást, így ezeket a japán kormány különlegesen fontos kulturális örökségként tartja számon.

A vár kívülről fekete színű, ezért varjú várként (烏城, U-jō) vagy a fekete madár váraként is emlegetik. Mivel a tető aranyozott csempékkel van kirakva, arany varjú várnak is szokták hívni (金烏城, Kin U-jō).

1570-ben Ukita Naoie megölte a vár akkori urát, Kanemitsu Munetakát, és átépítette a várat (végül fia, Hideie fejezte be). Hideiét a Tokugawa-klán később elfogta és bebörtönözte, így a vár Kobayakawa Hideaki kezébe került. Mivel Hideaki örökös nélkül halt meg, az Ikeda-klán örökölte meg az épületet, akik hozzáépítettek egy privát kertet, a Kōrakut. 1869-ben a Meiji időszakban a vár a Hadügyminisztérium tulajdona lett, akik viszont szükségtelennek találták a szamuráj korszak várait megőrizni.


A rekonstruált várba ingyenes a belépés.

Eredete:

Okayama, Ishiyama és Tenjinyama dombok veszik körül a területet, ahol a mai Okayama kastély található, közvetlenül az Asahi folyó mentén. Ukita Naoie volt az, aki a már ekkor álló Ishiyama-i kastélyt a főhadiszállásává tette. Ennek köszönhetően Okayama területe fontos központ lett a hadviselő államok időszakában. Fia, Hideie elhatározta, hogy elhelyezi a Honmarut (a fő kerítés és őrtorony) Okayama dombján, és felépítette Okayama kastélyát. A Tenshu (vártorony) 1597-ben készült el. Az Edo-korszak dokumentumai szerint a kastélyt Toyotomi Hideyoshi utasításai alapján építették. Emellett az Asahi folyó elágazó csatornáit a mai állapotukban a vár északi és keleti oldalának védelmére alakították ki, és vizesárkok kialakítására használták fel, valamint egy várvárost építettek, amely észak-déli irányban hosszan elnyúlt a várárok között. Így jött létre a mai Okayama City városközpontjának elődje. Később a kastélyt és a várvárost tovább bővítették az egymást követő várurak, Kobayakawa Hideaki és a mai napig élő Ikeda klán.

Akárcsak Oda Nobunaga Azuchi-kastélya és Toyotomi Hideyoshi Oszaka-kastélya, az Okayama-kastély Tenshu-jának külső falait fekete deszkák borítják, és a megjelenés miatt az Okayama-kastély „Ujo (varjúvár)” néven is ismertté vált. Mivel az Ukita Hideie korából származó aranyozott tetőcserepeket tártak fel, feltételezhető, hogy a kastély építése során a kastély főépületeiben aranyozott tetőcserepeket használtak, hogy méltóságteljes és hatalmas feudális megjelenést kölcsönözzenek a Toyotomi-rezsim alatt. Emiatt a kastély „Kin-ujo” (arany varjúvár) néven is ismertté vált.

A főtorony

A kőfal sík felülete és a Tenshu első emelete ötszögletű, ami állítólag az Okayama domb szárazföldi formájának köszönhető. A Tenshu nyugati oldalához egy sóraktárt csatoltak összekötő toronyként.

A Tenshu értékes építészeti hagyaték volt, amely egészen a Meiji-restaurációig megmaradt, és részletes rajzai a korai Showa-korszakban készültek. A Tenshu-t azonban a második világháború során tűz pusztította el. 1966-ban a Tenshut rekonstruálták.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Okayama_Castle

Learn About Okayama Castle – History