004369911060985

Takato Yamamoto kortárs japán művész, akinek munkássága egyedi módon ötvözi az ukiyo-e festészetet és az európai gót stílust. 

Takato Yamamoto élete, festészete

Takato Yamamoto 1960-ban született. 1983-ban kapott diplomát a Zoekie Egyetemen, majd marketing illusztrátorként kezdte pályafutását. Az 1990-es években kezdte el felfedezni saját stílusát, és önállósodott.

Yamamotót megihlette a japán ukiyo-e festmények stílusa és egyszerűsége, amely alkotásaiban egybeolvad a sokszor groteszk és éteri gótikával. Művei szürreálisak, ugyanakkor gyönyörűen megformázva ábrázolnak olyan ellentéteket, mint fény és sötétség vagy terror és szórakozás. Képeinek fő témája a szenvedély, halál és gyilkosság. Visszatérő karakterei a loliták, vámpírok és nyugati történetek alakjai. 

Főleg sötétebb színskálát használ a képein, melyet az Art Nouveau ihletett. Yamamoto Heisei Esztétikának nevezte el alkotásainak stílusát,

Könyvek, mangák és poszterek grafikáját is készíti, emellett számos kiállítást is maga mögött tudhat: első önálló kiállítása 1998-ban volt, majd 2001-ben a HB Galériában, 2002-ben a Span Art Galériában, 2010-ben Kinokuniyában és 2012-ben az athéni galériában is kiállított. 2018-ban ünnepelte elindulásának 20. évfordulóját, ebből az alkalomból rendezte Nosferatu című kiállítását.

Forrás:
https://insights.masterworks.com/art/exploring-the-world-of-takato-yamamoto/
https://phantasmic.com/collections/takato-yamamoto-1

Kiemelt kép: Pinterest