A takoyaki egy igen kedvelt és népszerű street food Japánban, különösen Kansai régióban, Osaka-ban és környékén.
Mi is az a takoyaki?
A takoyaki (たこ焼き vagy 蛸焼) egy összetett szó a japán „tako” (蛸) vagyis „polip” és a „yaku” (焼く) „sütni” ige alakváltozatából (yaki) áll.
Azonban ez az étel több, mint egyszerű sült polip.
Ez utóbbi ugyanis csak a töltelék egy olyan egyszerűen elkészíthető és finom ételnek, ami leginkább egy golyó alakú burgonya kroketthez hasonlít.
Ám a krumpli helyett palacsintatészta az alapja, amelyet egy különleges sütőformába öntve, magas hőfokon sütve, pálcikával forgatva néhány perc múlva gömb alakúvá formálható.
Hogyan készül?
Maga az étel sem hozzávalóiban, sem pedig elkészítésében nem bonyolult.
Az egyetlen dolog, ami nehézséget okozhat, a speciális sütőforma.
Szerencsére, nálunk Európában is létezik hasonló, ezt úgy hívják, „dán palacsintasütő” és tökéletesen alkalmas arra, hogy takoyakit készítsünk benne.
Hozzávalók 4 személyre (4 golyó/fő)
Elkészítés:
Rakjuk a lisztet egy tálba.
Egy másik tálba öntsük bele a vizet és keverjük el benne a dashi port. A liszthez adjuk hozzá a tojásokat, a sót és a szójaszószt.
Ezután lassan adagolva öntsük hozzá a dashi-val kevert vizet és egyenletesen kezdjük kavarni.
Addig keverjük a masszát, amíg folyékony állagú palacsintatészta masszát nem kapunk. (Figyeljünk, hogy ne legyen teljesen híg a tészta!)
Ha elkészült a tészta, fogjuk a takoyaki serpenyőt és minden egyes vájatba tegyünk egy kevés olajat, de figyeljünk rá, hogy ne álljon meg a kiöntő forma alján, mert az eláztatja a tésztát.
Érdemes egy papírtörlővel enyhén áttörölni, hogy sütésnél ne tapadjon a tészta de ne is égjen le.
Tegyük a tűzhelyre és várjunk pár percet, amíg átmelegszik.
Ha elég meleg – csöppentsünk egy cseppet a masszából, ha serceg, akkor megfelelő hőmérsékletű – kezdődhet is a sütés.
Minden egyes vájatba körülbelül a feléig töltsük bele a tésztát.
Ezután jöhet a töltelék, a polip és a metélőhagyma. Hagyjuk a masszát néhány percig sülni nagy lángon.
Ezután két evőpálcika segítségével lazítsuk fel a széleinél, és próbáljuk meg óvatosan az aljánál fogva megfordítani a kiöntőformában.
Ha nem sikerül, akkor hajuk még sülni egy kicsit. Miután megfordítottuk, hagyjuk sülni az aljára került részt is. 5-7 perc után ismételjük a forgatást.
Ekkorra már teljes gombóccá áll össze a tészta. Forgassuk még meg párszor, aztán vegyük ki egy tálra a már elkészült golyókat.
Öntünk egy kevés takoyaki szószt és majonézt a gombócok tetejére.
Szórjunk a tetejére katsuobushit és ha maradt, a metélőhagymából is.
Várjunk egy pár percet, míg meghűl a tészta belülről, és már fogyaszthatjuk is!
TIPP:
Nem szereted a tengeri herkentyűket? Sebaj, a takoyaki más alternatív töltelékkel is elkészíthető.
Vegetáriánus vagy? Rakhatsz a tésztába gombát, káposztát, cukkinit, kaliforniai paprikát, füstölt sajtot. Húsimádó vagy? Jöhet a vékonyra szeletelt csirkemell, darált hús, bacon szalonna, vagy sima sonka is.
A konyhában gyakorlattal rendelkezők kipróbálhatják az tészta alap variációkat is, mint például a spenótos-zöldfűszeres verziót gombával és sajttal töltve. 😉
Ballagó Petra
Források:
https://www.tsunagujapan.com/how-to-make-takoyaki/
Képek: saját és
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71PZmAxjI4L.jpg