Ezt az olajban sült ételt japánként ismerjük, pedig eredetileg Portugáliából érkezett, jezsuiták hozták be az országba a 16. században. Akkor még szezámmagolajjal készítették a falatokat, ami nagyon drága volt, így leginkább csak a módosabbak tudták fogyasztani. Az Edo-korban megnőtt az olaj termelése, az ára pedig csökkent, ezért egyre több réteghez eljutott a tempura is. A város utcáin árusoknál lehetett megvásárolni – ez a forma népszerűvé is vált.
A 19. század során kezdtek éttermeket is nyitni, ahol lehetett fogyasztani a tempurát.
A tempura leginkább zöldségekből készül (gyökérzöldségek), de az angolna és a rák is jellemző alapanyag. Ezeket tojásból és lisztből kevert tésztában sütik ki. Manapság a tempura-éttermekben magunk is kiválaszthatjuk, hogy a szakács mit süssön ki nekünk. A tempura lényege, hogy a kisütött étel kívül jó ropogós, belül pedig omlós maradjon.
Forrás:
Yutaka Yazawa: Hogyan éljünk japánul. Scolar Kiadó, 2019.
Kiemelt kép: Jonathan Borba – pexels
Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗
Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni
SEO és marketing felelős↗
Lapj kapcsolatba a blog készítőjével
ArigatoApartman ↗
Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán