004369911060985

A Kokeshi babák hagyományosan fából készülnek és eredetileg az északkelet-japán Tōhoku régióból származnak. Jellemzően gömb alakú fejük van és hengeres testük. A testet festett mintákkal díszítik, és arcukra arckifejezéseket festenek. A babák ma is népszerűek, mint egyszerű népi mesterségi ajándéktárgyak és egyre nagyobb teret hódítanak a külföldi művészek körében is.

Japánban a babákat készítő kézművesek közül sokan a hagyományos technikákat használják és tanítják is a következő generációt, miközben lelkesen dolgoznak új és hagyományos kokeshik létrehozásán is.

A Tōhoku régió hegyvidékein ősidők óta elterjedt mesterség volt a faesztergályosság és a fa különböző megmunkálása. De nem csak tálakat, tálcákat készítettek a kézművesek. Állítólag az első kokeshi babák játékok voltak, amelyeket a mesterek készítettek a munkáik között, és amellyel a gyerekek játszottak. A gömb alakú fejet hengeres testtel kombináló babák gyártási helyétől függően eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, és mindegyik babának kissé eltérő alakja és megjelenése van. A Tōhoku régió hat prefektúrájában jelenleg is tizenegy hagyományos kokeshi fajtát készítenek, ezek közül öt Miyagi és Yamagata prefektúrából származó kokeshit hagyományos mesterségnek.

A kokeshi-t 200 éve és még tovább készítik emléktárgyként elsősorban a meleg vizes forrásokban gazdag vidékek látogatóinak, és ez a hagyomány ma is folytatódik.

A kokeshi-készítés a Meiji-korszakban (1868–1912) virágzott, de hanyatlásnak indult, ahogy a nyugati babák és plüssjátékok népszerűvé váltak. Az 1930-as évek óta azonban az antik tárgyak szerelmesei a kokeshit keresik, mint gyűjthető népi mesterséget képviselő tárgyat. A háború utáni gyors növekedés időszakában (1960-as és 70-es évek) a babák ismét népszerűvé váltak, mint emléktárgyak és ajándékok.

tohoku kokeshi baba

A hagyományos kokeshi létrehozásának hat lépése van. A Miyagi prefektúrában található Naruko onsen üdülőhelyen készült Naruko Kokeshi esetében a forrásfát először levágják a fáról és megszárítják. Ezután méréseket végeznek, és kivágják egy fatömböt. Miután a fejet és a testet megformázták az esztergagépen, egy lyukat faragnak a testbe a nyak befogadására. Végül az arcot és a testet lefestik, majd viaszbevonattal fejezik be. A nyak szoros illeszkedése a testben olyan, hogy a baba nyikorog, amikor elfordítják a fejét. Ezt a folyamatot teljes egészében egyetlen személy végzi el, így még az azonos típusú babák között is mindegyiknek egyedi a minősége a kézművestől függően, és mivel minden munkát kézzel végeznek, nincs két egyforma kokeshi.

Az arckifejezések a babák legfontosabb jellemzői. Nem túlzás azt állítani, hogy először a szem és a szemöldök festése határozza meg, hogy a baba jó lesz-e vagy sem. Mindent egyszerre festenek meg és sokszor a tinta minősége, ecsetvonások gyorsasága és erősség mind hozzájárul a baba egyedi megjelenéséhez.

Vannak új kokeshi trendek is. A kokeshi rajongók körében az elmúlt tíz évben meredeken nőtt a a hagyományos formáknak nem megfelelő babák iránti kereslet is. Az állatmotívumokkal díszített aranyos kokeshik, valamint a mindennapi használatra készült kapcsolódó termékek, mint például a kokeshi tolltartók, más cuki babák szinte minden változata megtalálható.

A hagyományos és az új kokeshi létrehozásának módszerei alapvetően megegyeznek. Ezt kihasználva a készítők jól ötvözik a modern trendeket is, hogy megérintsék a mostani és a későbbi generációkat is.

Forrás:

http://en.naruko.gr.jp/

Kép:

Készítette: Mhashi – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15202671

https://www.jalan.net/news/article/572123/