004369911060985

A Tokiói torony / 東京タワー / とうきょうタワー Tokióban, Minato-kuban található és az Eiffel Torony mintájára épült 1958-ban. Rádió-, távközlési és kilátótorony, valamint üzletek, szórakozóhelyek és egy sintó szentély is megtalálható benne. Nemrég ünnepelte a 60.születésnapját. 1958. december 23-án adták át, akkor a 333 méter magasságával sokáig a világ egyik legmagasabb acélból készült tornya volt. A nagytestvér Eiffel-torony 11 méterrel magasabb.

tokyo tower

Torony aljában található a 4 emeletes FootTown az alapot képezi. Az első szintjén Akvárium, Galéria, egy 400 fős Torony étterem, valamint egy Family Mart kisbolt és ajándékbolt kapott helyet. A második emelet elsősorban élelmiszer és bevásárló központ. De megtalálunk benne McDonaldsot és Pizza-lat, a Guinness World Records Museum Tokyónak, ahol életnagyságú figurákkal, fotókkal, emléktárgyakkal örökítik meg a hitelesített rekordokat. 1970-ben kiegészítették egy viasz múzeummal is, amelyhez a londoni panoptikumban készítették, majd hozták ide a figurákat. It taláható a Gallery Delux hologram galéria is. A Trükk és művészeti galéria a negyedik emeleten található és optikai csalódásokat okozó festményeket, érdekes tárgyakat tekinthetnek meg a látogatók. A kicsik és a családok szórakoztatására egy kisebb méretű vidámparkot is találhatsz a Foot Town tetején. A torony panorama kilátójába is feljuthaszt, liften vagy a fittebbek 660 lépcsőn keresztül.

Bár a torony azóta Tokió egyik ismertető jegye let és éjszakai fényeivel gyakran romantikussá teszi a fotókat, ennél praktikusabb indokok sarkallták a várost a megépítésére. Japánban 1953 óta lehet televíziót nézni. Szükség volt egy nagy toronyra, amely biztosítja a frekvenciák továbbítását. Ekkoriban masszív építkezések folytak egész Japánban, kiemelten Tokióban, hiszen a második világháború jelentősen átformálta az ország, de főleg a nagyobb városok képét.

A torony végleges magasságát végül a frekvencia távolsága, Kanto régió lefedettsége határozta meg. Különlegességnek számít, hogy a Japánt súlytó gyakori földrengések miatt a tervezésnél erre a természeti faktorra nagy figyelmet fordítottak, számos akkor modern újítást is alkalmaztak. Az antenna hegye megsérült a 2011-es tóhokui földrengés és cunami után a magassága 315 méterre csökkent. Az építkezés több száz tobi-t (鳶) vonzott. Tobik azok a munkások, akik, a magas épületek építésére szakosodtak.

Több torony azóta már meghaladta a Tokiói torony magasságát. 2010. áprilisáig a legmagasabb épület volt egész Japán területén. Azóta viszont a Skytree a legmagasabb (634 m), mely a digitális televíziós átállás lehetőségét biztosította.

Képek:pixabay