Tokió zamatos, banán ízű krémes sütije, amelyet könnyen elkészíthetünk akár otthon is!
Ez a süti Tokió egyik klasszikus édessége, amelyet gyakran láthatunk mint omiyage azaz ajándék a boltok polcain prezentálva. Ha Japánban járunk, mindenképpen próbáljátok ki.
Mivel a gyors lejárati idő miatt nem lehet importálni, ezért utána néztem, hogy kell elkészíteni.
Hozzávalók (6-8 darab)
Piskóta 5 tojásból
- 5 tojás, 5 evőkanál liszt, kis sütőpor, 5 evőkanál cukor, 5 tojás.
- Tojást szétválasztjuk, fehérjét kis cukorral kemény habbá verjük.
- Sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük majd a lisztet hozzá szitáljuk és tovább verjük.
- A két habot összekeverjük és sütjük, amíg arany barna nem lesz.
- Tűpróba után hagyjuk kihűlni, majd négyzetekre/ tégla lapokra vágjuk.
Banánkrémes krém
1 banánt összetörünk 1 tojás sárgája
1 evőkanál kukoricakeményítő 3 evőkanál cukor (ízléstől függően)
150 ml tej 2-3 csepp vanília aroma
Elkészítés
- Keverjük össze a krém hozzávalókat és alacsony lángon, állandóan kevergetve melegítsük.
- Ha a krém sűrűsödni kezd, kapcsoljuk ki a hőt és a tűzön hagyva folytassuk a kevergetést.
- Adjunk hozzá néhány csepp vaníliakivonatot (opcionális) és hagyjuk kihűlni.
- Vágjuk kisebb négyzetekre a kisütött, kihűlt piskótát. Én egy normál tepsi méretű lapot 6-8 darabra szoktam arányosan elosztani.
- Tegyük a krémet csőzsákba vagy ha nincs, akkor egy kiskanállal töltsük meg a piskóta lapokat a közepén. Figyeljünk, hogy ha ki is csurog az oldalán, ne sok.
- Görgessük össze, hogy banán alakot formáljon és csomagoljuk a sütiket celofánba úgy, mint ha egy szaloncukrot csomagolnánk be, a celofán végét megcsavarva. Hogy egybe maradjon, a celofán végét betűrtem alá.
- Tegyük a becsavart sütiket a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt vegyük le a celofánt és élvezzük a mennyei ízeket egy finom tejes kávé mellett. Tejszínhabbal díszítve még finomabb!
Ha nincs kedvünk a kis banán formázásával időt tölteni, egyszerűen töltsük meg a nagy piskótát a krémmel és mint egy rolád, tekerjük fel és lehűlés szeletelve tálaljuk. Tejszín habbal, csokival díszíthetjük
Kép: saját képek,
www.tokyobanana.jp