004369911060985

 Mivel a Netflixen több Miyazaki Hayao mese is elérhető, picit elkezdtem nosztalgiázni és újra nézni őket. Tegnap a Totoro volt a soron. 

totoro japán anime miyazaki hayao

Szeretem benne, hogy ez egy igazi klasszikus, olyan képi világgal, ami még a régi animéket idézi, valamint olyan tartalommal, ami a mese megnézése után is elgondolkodtat.  

Ezúttal két gyermekemmel néztem végig és a reakciójukat látva azt gondolom, hogy ezt a mesét minden gyereknek meg kell néznie! Végig izgulták a két kislány történetét és közben egy sor kérdést tettek fel nekem a japán életről és a szellemek világáról.

Például, hogy mi is pontosan Totoro? A meséből ez nem derül ki biztosan. A két kislány, Satsuki és Mei „obakenak” nevezik a nagy szőrös erdei teremtmény. Az „obake” nem más, mint egy természetfeletti lény, amely képes az alakváltoztatásra és különleges képességekkel rendelkezik.

Miért van a buszmegálló mellett a kis szentély, tele kitsune szobrokkal? Valójában ennek nincs nagy jelentősége a mesében, de egy erős utalásként jelenik meg, hiszen Miyazaki filmjeiben több sintoista és buddhista elemet is felfedezhetünk. Az erdő sűrűjében egy kis kitsune szentélyt talált Mei, a jellemző cinóbervörös díszítésben, róka szobrokkal, sintó kapuval. Ezek a szentélyek Inari ōkaminak, az aratás és a gabona kamijának van szentelve. Inari egyike a legismertebb kamiknak a japán folklórban. Régen egyébként a kovácsok és a kereskedők védelmezője volt, manapság azonban inkább a rizs és az aratás kamijaként övezi őt nagy tisztelet. Alakja összekapcsolódott a mezőgazdasággal, a népi hiedelem szerint Inari minden évben tavasszal, a vetések idején lejön a hegyekből, hogy vigyázza a földeket és jó termést biztosítson, majd pedig ősszel, az aratás végeztével visszatér a hegyi lakhelyére. A mesében a kislányok lakhelyét mezőgazdasági területek veszik körül és a szereplők maguk is láthatóan a mezőgazdaságból élnek. Így kapcsolódik össze ez az utalás.

Mik azok a szobrok az út szélén? A Jizō szobrok a japán vallásra utalnak. Először az sűrű eső elől menekülnek egy kis fedett, Jizō szobrot körül ölelő szentélybe. A mese vége felé, amikor Satsuki a Cicabusszal Mei keresésére indul, Mei a kukoricával a Jizō szobrok lábánál ülve sírdogál, így talál rá a testvére. Így a filmben mindkét esetben egy védelmező szimbolikája van a szobroknak.

A Jizo (地蔵/a föld méhe), ahogy nevezik őket, más néven Jizō Bosatsu, a gyermekek és utazók védőistenének képére készültek. „Földhordozónak” is nevezik őket, ezért a jizō szobrok jellemzően kőből készülnek. Azt mondják róla, hogy ez a hiedelem régebbi, mint a buddhizmus és már korábban is a védelmet és a hosszú életet szimbolizálták. Ha visszaemlékszünk a Totorora, a filmben is mindkét jelenetnél az út mellett voltak a szobrok. Emellett annak is szimbolikája van, hogy Mei épp a szobrok alatt ül és sírdogál, amikor testvére rátalál. Ugyanis előtte mindenki azt hitte, hogy Mei egy tóba fulladt és a parasztok hosszú bambusz botokkal keresték a kislányt a tóban. Ez a jelent is a szobrok gyermekvédelmező mivoltát hangsúlyozza.

Végül, de nem utolsó sorban a Cicabusz. Olvastam olyan feltételezést, hogy a Cicabusz valójában egy révész, aki a lelkeket segíti át a túlvilágra. A filmben egy soklábú, cica formájú elő buszként jelenik meg, akivel Totoro elviharzik, majd akit később segítségül hív, hogy Satsukit magával vigye Mei keresésére.

Más felvetés szerint a Totoroban szereplő cica busz egy átváltozott bakeneko. Az „átváltozott macska”, „macska szörny” valójában egy japán folklórban gyakran előforduló yōkai. Egy szörny, egy alakváltó. Bakaneko egy sokoldalú jelenség, természetfeletti tulajdonságokkal. Persze eredetileg nem, mint macska busz jelent meg alakja a mesékben. Egyes történetek arról meséltek, hogy az Edo-korban megfigyeltek macskákat, amelyek a lámpásokat nyalogatták és ezt rossz ómennek tudták be. Valójában a dolog mögött az áll, hogy akkoriban hal olajjal égették a lámpásokat, amelyet a macskák szívesen nyalogattak.  

Ebben a korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet! Többek között, hogy mik azok a cuki kis fekete pamacsok és mit érdemes tudni róluk.

Kép forrása: By Poster scan, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=3847601