004369911060985

A wagashi egy olyan tradicionális japán édesség, melynek fő szerepe a matcha (zöld tea) ízének kiemelése.

Mit tud a wagashi?

Bár főleg a tea mellé szolgálják fel, kifinomult külseje teljesen magával ragadja azt, aki fogyasztja. A wagashi ugyanis egy művészeti alkotás, így a gasztronómiában különösen kitüntetett szerepe van.

Ezt az édességet is szezonálisan készítik, tehát mindig az évszaknak megfelelő alapanyagokból és díszítéssel készül. De ugyanígy vallási szimbólumok, kulturális eseményekhez kapcsolódó szimbólumok is megjelenhetnek rajta.

A wagashi mesterek a szezonalitást nem a 12 hónap alapján, hanem a 72 mikro évszak szerint értelmezik, ami egy rendkívül aprólékos művészi munkát igényel.

A wagashik általában növényi alapanyagokból készülnek, mint bab, rizs, gabona, cukor és agaragar (vörösmoszat zselésítve). 

Ezt a tradicoinális japán édességet nem lehet csupán tea melletti desszertként kezelni, hanem egy folyamatosan megújuló alkotás, amelyben megjelenik a mulandóság, a természet szépsége és a harmónia. A wagashik döntően csupán egyetlen napig fogyaszthatók, a mesterek peddig ezzel is vendégeiket tisztelik meg, és megmutatják számukra a pillanatok jelentőségét.

Ma már a teán kívül kávé mellé vagy vacsora után is gyakorta fogyasztják.

Forrás: https://sushisei.hu/wagashi-a-falatnyi-muveszet/

error: Content is protected !!