A Yaki Udon egy nagyon egyszerű, serpenyőben elkészíthető étel, amelyet ízlésednek megfelelően ízesíthetsz, akár mindig mással.
Tele zöldségekkel, gombával vagy akár maradék husival az előző napról, baconnel amiket előtte átpirítunk egy wokban, majd leöntve a vele egy csomagban szállított ízletes szósszal. Mi más kell egy gyors egyszerű ebédhez vagy vacsorához?
Nagyszerűsége az egyszerű összetevőkben van, nem kell túlgondolni, mehet bele az a zöldség, amelyet amúgy is megtalálunk otthon, mert szívesen fogyasztjuk. Mindössze 15 perc alatt el tudod készíteni!
A japán udon tészta ugyebár egy vastagabb tészta, így valóban a szószt teljes egészében felveszi, miután összekevertük. Én amúgy előre be szoktam vásárolni alap udon tésztából, de vannak előre csomagolt családi kiszereléses yaki udonok is, amelyeket a szósszal együtt lehet megvenni és szintén pillanatok alatt elkészül.
Másik nagy előnye, hogy tényleg szinte bármivel ízesíthetjük. Ha maradunk a hagyományosabb ízeknél, akkor a sült hagyma- sült répa, szalonna, jégsaláta ízesítéssel nem nagyon lőhetünk mellé. Ha szeretünk kísérletezni, akkor előtte pácolhatunk húsokat, így kedvelt lehet a teriyaki csirke vagy akár szójás sült lazac. Egyszer próbáltam maradék bulgogival is, amely szintén nagyon finoman passzolt hozzá.
Nem meglepő, hogy a Yaki udon tészta a sült udon tészta legklasszikusabb és legnépszerűbb változata.
Mi az a Yaki Udon?
A Yaki Udon (焼きうどん) egy sült udon tésztaétel Japánból, amely különféle zöldségekből és húsokból készül, finom édeskés- sós mártással bevonva. Az étel neve „sült udon”-t jelent, a „yaki” jelentése: sütjük vagy grillezzük. Ennek az ételnek egy hasonló változata a Yakisoba, amely egy másik jól ismert japán tésztaétel, amelyet udon helyett yakisoba tésztával készítenek. Szintén gyakran megtalálható fesztiválokon (omatsuri) és az izakaya (japán kocsmák) kínálatában. Könnyű elkészítésének köszönhetően a Yaki udont számos ázsiai háztartásban otthon is fogyasztják, a rendelkezésre álló összetevőktől függően különböző változatokban. Sokoldalú ízeinek köszönhetően tökéletes étel a maradék hozzávalók felhasználásához egy gyors vacsora keretében. Ha van kéznél Kewpie majonéz és bonito pehely, erősen javaslom, hogy próbáljátok ki vele!
Mire van szükségem a Yaki Udon elkészítéséhez? Ebben az ételben az a legjobb, hogy az összeállításhoz egyszerű alapanyagokra van szükség a konyhából, amelyekben a zöldség-/húsválasztékot könnyedén tetszés szerint módosíthatjuk.
Amit alapnak javaslok hozzá tenni: hagyma, kevés foghagyma, répa, amelyet alaposan kevés olajon megpirítunk.
A nagyon vékonyra vágott káposzta csíkok szintén jó választás. Ami nem maradhat el, az a végén a tetejére vágott jégsaláta!
Használjunk wok serpenyőt, mert a wok gyorsan és egyenletesen osztja el a hőt a teljes felületen, és a görbülete lehetővé teszi az étel feldobását anélkül, hogy rendetlenséget okoznánk. Továbbá elősegíti a tészta karamellizálódását, mivel a magas hő hatására finom elszenesedett íz jön létre, ahogy a szósz a serpenyőbe kerül.
Ha nem tudod készen megvenni az alap tészta-szószt, akkor íme egy bevált recept fagyasztott udon tésztából:
Hozzávalók
2 evőkanál olaj elosztva (én kókuszolajt használok, de bármi más is jó)
2 adag (500g) udon tészta
garnélarák vagy vékonyra szeletelt csirke, marhahús, sertéshús, szalonna, tofu vagy extra zöldség
1/2 közepes hagyma szeletelve
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 marék káposzta felaprítva
Apróra vágott répa
3 gomba szeletelve
2 újhagyma apróra vágva
kewpie majonéz, bonito pehely, pirított szezámmag és/vagy zöldhagyma a díszítéshez, opcionális
Szósz
1 evőkanál sötét szójaszósz
2 evőkanál osztriga szósz
1 evőkanál mirin
1 evőkanál barna cukor
Elkészítés
Fűszerezd a garnélarákot vagy a választott fehérjét sóval és borssal. Keverd össze a szósz összes összetevőjét egy kis tálban, tedd félre.
Az udontészta elkészítéséhez áztasd forró vízbe körülbelül egy percre a tésztát, és egy pálcika segítségével óvatosan lazítsd meg. Öblítsük le hideg vízzel, szűrjük le és tegyük félre.
Melegítsünk olajat egy wokban vagy egy nagy serpenyőben közepes lángon, majd a garnélarákot vagy a választott fehérjét. Főzzük körülbelül 2 percig, majd tegyük félre.
Adjunk hozzá olajat ugyanabba a wokban, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és főzzük illatosra. Adjuk hozzá a káposztát, a sárgarépát és a gombát, és főzzük tovább 2-3 percig.
Adjuk hozzá a főtt garnélarákot, az udon tésztát és a szószt, és keverd össze őket, amíg a tészta egyenletesen be van vonva. Tegyünk a tetejére újhagymát, jégsalátát és ha van otthon Kewpie majonézt és bonito szirmokat (ha van otthon).