004369911060985

A japán kardok varázslatos világa sokakat vonz, legyen fiatal vagy idős. Ha érdeklődsz a japán kardok iránt, akkor az Okayama prefektúrában található Osafune régió egy hely, ahova érdemes ellátogatnod! Nemcsak aktívan őrzi a japán kardok hagyományát, hanem külföldön is népszerűsíti azok vonzerőjét.

A régió a Yoshii folyóval határos. Enyhe éghajlatáról és gazdag vashomokkészletéről ismert. Nem meglepő, hogy ezek a természeti adottságoknak köszönhetően ez a  régió Japán legnagyobb kardgyártó központjává vált. A Yoshii folyó kedvezett a vízi szállításnak is, így a mesterek könnyen hozzájutottak az acélhoz, ami kiváló minőségű kardok készítésére alkalmas.

A terület a történelem során a kardkészítés egyedülálló hagyományait fejlesztette ki és adja nemzedékről nemzedékre. Még ma is Japán legjelentősebb kardgyártó központjai közé tartozik.

Régen a Bizen tartomány része volt, így a környéken készített kardokat Bizen kardoknak nevezik. Ezek a kardok kiemelkedő minőségükről és szépségükről híresek. Ez példázza az is, hogy a jelenleg 111 nemzeti kincsnek nevezett kardból 47 ezen a környéken készült. A területen ma is folyik a kardkészítés, és számos híres kardkovácsiskola, például a Fukuoka Ichimonji vagy az Osafune iskola.

Az Osafune iskola, kivételes kardkovácsolási hagyományokkal, több mint 700 éven át folytatta munkáját. A területen található múzeumok, kovácsműhelyek és a Bizen Osafune kardfalu mind részesei ennek a gazdag kultúrának, és folyamatosan adják tovább a japán kardkészítés mesterségét. A múzeumban 400 kard található, köztük a híres Yamatorige, Japán egyik leghíresebb kardja.

A Kamakura időszak közepén a Fukuoka Ichimonji kardkovácscsoport munkáj ez a mestermű, hivatalos neve „Tachi Mumei Ichimon (Yamatorige)”. Csodálatos kard és pompás pengeminta jellemzi. Ez a kard a hadakozó államok időszakában lett híres és ma a japán kardok egyik szimbóluma.

Források:

https://www.city.setouchi.lg.jp/uploaded/attachment/108288.pdf

https://www.city.setouchi.lg.jp.e.amw.hp.transer.com/site/token/109319.html