004369911060985

Japán sokáig elszigetelt ország volt, nem szívesen engedett be külföldieket. A misszionáriusokat és kereskedőket mindazonáltal megtűrték, ahogy a velük érkező rabszolgákat is. Az egyik ilyen rabszolgából, akit Yasukének hívtak, később szamuráj lett – ő volt az első fekete bőrszínű szamuráj Japánban. A történet szerint Oda Nobunaga hadúr maga is kíváncsi volt a fekete férfira, aki meglehetősen különlegesnek számított nemcsak bőrszíne, de 180 centiméteres magassága miatt is. Nobunaga szabadította fel Yasukét, akiről először nem hitte el, hogy valóban fekete színű a bőre, így utasította az embereit, hogy sikálják meg a férfi bőrét. Yasuke beszélt pár szót japánul, így tudott társalogni is a hadúrral, aki katanát, pénzt és otthont is adott neki. Ettől kezdve Yasuke hűséges szolgájává vált Nobuganának.

Amikor a daimyōt (feudális hadúr), Nobunagát egyik szamurája elárulta és megtámadta, Yasuke is ment, hogy segítsen urának. Nobunaga végül öngyilkos lett, Yasukétől pedig elvették fegyvereit. Elengedték, mivel nem japán származású volt, majd később a jezsuitákhoz csatlakozott.

A Netflixen ebben a témában és Yasuke címmel látható egy anime, de emellett számos másik filmben is előkerül.

További érdekességek:

Yasuke igazi neve „Yasufe” volt, és a mozambiki makua törzstől származott. 1579-ben érkezett Japánba Alessandro Valignano olasz jezsuita szolgájaként. Alessandrót a dél- és kelet-ázsiai jezsuita missziók látogatójának (felügyelőjének) nevezték ki, ami rendkívül magas pozícióban volt, így Yasuke meglehetősen megbízható lehetett. Elkísérte Valignanót, amikor 1581-ben a fővárosba érkezett, és megjelenése nagy szenzációt keltett.

Állítólag az egyik esemény során több embert agyontapostak, miközben meg akarták nézni a fekete szamurájt. Nobunaga hallott róla, és kifejezte vágyát, hogy találkozzanak.

Azt hitte, hogy a bőre fekete színe festék, ezért levetkőztette a deréktól felfelé, és megdörzsölte a bőrét.

Nobunaga nagy tisztelettel bánt Yasukéval. Azuchiban az emberek még azt is mondták, hogy valószínűleg „tono” (lord) lesz belőle. Ez nem történt meg, de megkapta a szamuráj (shikan) pozíciót. 1582 júniusában Akechi Mitsuhide hadserege megtámadta és megölte Nobunagát a kiotói Honnō-jiben. Yasuke is ott volt akkor. Közvetlenül Nobunaga halála után Yasuke elment Nobunaga örökösének, Oda Nobututadanak a szállására, és elvonult vele a Nijō kastélyba. Amikor ezt is megtámadta Akechi, Yasuke sokáig a Nobututada csapatai mellett harcolt. Végül Yasuke átadta a kardját Akechi embereinek. Magát Akechit kérdezték, mit csináljanak vele. Akechi azt mondta, hogy a fekete ember egy vadállat, és nem tud semmit, és nem is japán, ezért ne öljék meg, hanem vigyék el egy templomba Kiotóban, megmentve ezzel az életét.

nijo jo kioto japán történelem
Nijō kastély

Az animét itt tekintheted meg: https://videa.hu/videok/film-animacio/yasuke-legendaja-s01e01-hun.sub-2021-2022-akcio-animacios-ECOSXNhwGgZqfnjF

Kezdő kép: Sumō yūrakuzu byōbu, 1605

Forrás:

https://web.archive.org/web/20201101144729/https://www.bbc.com/news/world-africa-48542673

https://index.hu/tudomany/til/2018/05/21/az_elso_fekete_szamuraj_igaz_tortenete/