004369911060985


Ha a japán ruházatról van szó, nincs ikonikusabb darab a kimonónál. Hagyományos ruhadarab, átitatva a történelemmel, de még mindig a mai napig; sok mindent el lehet mondani a kimonóról és nyári párjáról, a yukatáról.

A kérdés, ami először eszembe jut: mi a különbség a kimonó és a yukata között? Íme a válaszok a hagyományos japán divat két legnépszerűbb termékével kapcsolatos kérdéseidre.


1. Mi az a kimono?


A kimono szó két karakterből származik: ki (着) viselni, és mono (物), ami azt jelenti, hogy valami, tehát alapvetően a kimono egyszerűen annyit tesz: „viselet”.


Japán évszázadok óta keresett inspirációt Kínában, beleértve a divatot is. A kimono lényegében a hagyományos kínai ruhadarab, a hanfu lokalizált változata volt. A kimono a leglényegesebb formájában négy különálló, T-alakúra varrt szövetdarab, amelyeket bonyolult hajtások tartanak össze, és mindegyiket egy obiként ismert öv rögzíti.

A kimono népszerű ruhadarab lett Japánban, mert sok rétege ellenére viszonylag praktikus volt. A havas télen egy vastag rétegű pamutból és selyemből készült kimonó viselhető, hogy megküzdjön az elemekkel, miközben jól néz ki.

Ma is létezik hasonló ideológia, de modernebb formában. A poliészter kimono manapság különösen népszerű a japán nők körében, mivel meleg, sokoldalú, széles színválasztékban kapható és mosógépben is könnyen mosható. Az ilyen típusú kimono első alkalommal használóknak is kiváló.

yukata kimono divat

2.Mi az a yukata?


T-alakú viseletként a yukata egyfajta kimonó. Néha yukata kimonóként írják le őket, egyfajta nyári kimonóként, de gyakrabban külön kategóriaként említik őket. Sokkal könnyebb (anyagát tekintve), hétköznapibb és sokoldalúbb; szerepük valahol a szellős nyári ruha, a kimonó és a köntös között van.

A tipikusan a rekkenő nyári hónapokban viselt yukatát leggyakrabban lélegző anyagokból, például pamutból vagy vékony, szintetikus anyagból készítik. A yukata (浴衣) név „fürdőruhát” jelent, így keletkezett az eredeti tárgy. A nyugati fürdőköpenyhez vagy fürdőruhához hasonlóan eredetileg az egyik pezsgőfürdőből a másikba ugráló fürdőzők viselték.

Manapság azonban a yukata egy nyári kimonóvá fejlődött, amely minden igényes japán divatrajongóé.

yukata kimono divat3. Mi a különbség a yukata és a kimono között?Nézzük meg a fő különbségeket a kimonó és a yukata között, beleértve az anyagokat, a stílust, valamint a viselési idejét és helyét.

Anyagok: A yukata hagyományos változata leggyakrabban pamutból készül. Ennek két fő oka van: először is ez az egyik legkényelmesebb és leglélegzőbb szövet, amely ideális Japán hosszú, forró nyarain. Másodszor, a pamut gyorsan szárad, így ideális anyag a fürdés után a testen maradt extra nedvesség felszívásához. A fesztiválokon viselésre tervezett modern yukatát néha szintetikus anyagokból is készítik, amelyek még hatékonyabban tudják elpárologtatni a nedvességet a bőrről.

Talán a legszembetűnőbb különbség a kimono és a yukata között, legalábbis ha magán viseli, az, hogy a kimononak általában (bár nem mindig) van belső bélése, míg a yukatának soha nem, és egyetlen réteg anyagból varrják.

Stílus: A yukata stílusát tekintve meglehetősen hasonlít egy fürdőköpenyre vagy pongyolára, és általában kevesebb formalitást és kiegészítőket kell viselni hozzá, mint egy kimonónál. A drága selyem vagy a díszesen díszített kimonót nagyon ritkán mossák, ezért egy nagajuban néven ismert belső réteggel viselik, amely tisztán és szárazon tartja a felsőruházatot. A yukatát viszont sokkal könnyebb tisztítani, ezért általában nagajuban nélkül hordják.

Alkalom: A yukata ünnepi jellegű, és gyakran viselik bulikon, fesztiválokon és eseményeken, például tűzijátékokon. A kimonótól eltérően azonban nem viselik hivatalos ceremóniás eseményeken. Bár egy kívülálló számára nehéz megkülönböztetni, egy vékony, élénk színű yukata egy kedvező alkalomhoz viselése túl hétköznapinak tűnhet!

4. Mi a különbség a férfi kimono és a yukata között?

A női kimonóhoz hasonlóan a férfi kimonót és a yukatát is főleg az anyagok különböztetik meg: a kimono általában selyem, míg a yukata, a nyári hónapokra szánt könnyű köntös általában pamutból vagy lenvászonból készül.

Ez azonban nem szigorú szabály, mivel a kimonó készülhet pamutból vagy lenvászonból is. Hasznosabb mérőszám a minta. A férfi kimono gyakran visszafogott természetes tónusú, például sötétkék, barna vagy fekete, és inkább magát az anyagot hangsúlyozza ki, mintsem a kidolgozott mintákat. Ha találsz egy vékonyabb férfi kimonot, több mintával és színnel, akkor valószínűleg egy yukatát keresel.

A férfiak nyáron viselhető yukata alternatívája a jinbei. A Jinbei kétrészes ruhadarab, amely egy kimonószerű felsőből és egy bő szabású, lábszárközépig érő nadrágból áll. A legjobbak természetes anyagokból készülnek.

5. Mi a különbség a kimon obi és a yukata obi között?


Az elsődleges különbség a yukata obi övek és a kimonó obi övek között a formalitás. A yukatát általában egyszerűbb, keskenyebb hanhaba obival párosítják, míg a kimonot gyakrabban viselik kidolgozott és formális selyem obival. Az alkalomtól és személyes ízléstől függően hordhatsz hanhaba obi-t kimonoval is, de ritkábban viselnek hivatalos kimonot yukatával, főleg azért, mert a nyári hónapokban túl vastagok és nehezek.

yukata kimono divat

6. Hol, mikor és hogyan kell yukatát viselni?


Ma a yukatát is leggyakrabban nyári fesztiválokon, felvonulásokon és piknikeken lehet látni. Könnyű, szellős, kényelmes szabásuk, de esztétikus stílusuk a hagyományos japán stílushoz a yukatát ideális ruházattá teszi az ünnepi, melegebb tavaszi és nyári hónapokban.

Japánban, ahol gyakoriak a nyilvános közösségi fürdők, mint az onsenek és a sentók, a yukatát is hordták (és ma is), mint egy gyors, könnyen elcsúszható ruhadarabot a fürdőbe és onnan kifelé menet.

Tekintettel arra, hogy a yukata az utóbbi években még mindig nagy népszerűségnek örvend, bonyolultabbá vált. A kimono esztétikáját tükrözve a nőket leggyakrabban élénk színű virágos yukatában látni, míg a férfiak inkább tompított vagy blokkszínű stílusú darabokat viselnek.

A yukatát felvenni olyan egyszerű lehet, mint egy fürdőköpenyhez hasonlóan magad köré csavarni (sose feledd, hogy balról jobbra tekerd!). Ugyanúgy viselhető, mint a legkidolgozottabb kimono.

7. Hol, mikor és hogyan viseljünk kimonot?


Japánban az eseménytől függően különböző típusú kimonot viselnek. Például az olyan formális alkalmakkor, mint az esküvők, a férfiakat fekete kimono, hakama és haori viselésére szólítják fel, míg a nők családi állapotuk vagy a menyasszonyhoz/vőlegényhez való közelségük alapján választanak kimonót. A legnagyobb különbség a kimono viselése között az obi megkötésében van.

Forrás:

Yukata VS Kimono: Here Are The Major Differences | Bunka Japan

What is the difference between Kimono and Yukata? (kyotohandicraftcenter.com)

Yukata vs Kimono Difference | Japan Avenue (japan-avenue.com)

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán