004369911060985

残業/ Zangyou-nak nevezik Japánban a túlórát. A Zangyou a japán üzletemberek mindennapi része, hiszen a túlórával kifejezik a cég iránti elkötelezettséget, szorgalmat és hivatástudatot. A Zangyout mindenki komolyan veszi Japánban, nem csupán a cég által elvárt viselkedés a munkaidőn túl a cégnél maradni és sokszor órákkal meghosszabbítani a munkaidőt, hanem a munkatársak egymás között is másként néznek azokra, akik a Zangyout kerülik.

Azonban nyugati szemmel az ilyen társadalom és üzleti élet által erőltetett túlóra értelmetlennek tűnik. Amíg a nyugati társadalmak igyekeznek egy egyensúlyt teremteni a munka és a magánélet között, addig Japánban ez nem alakult ki. Van, hogy az apák a késő estig tartó munkát követően még elmennek munkatársaikkal kiereszteni a gőzt és csak azt követően, késő este érnek haza a családjukhoz. Sokszor a gyerekek akár hetekig nem is találkoznak édesapjukkal. Amíg a nyugati társadalmakban házasságok, családok mehetnek tönkre a túl sok túlóra miatt, addig Japánban a feleségek elfogadják a Zangyou meglétét és a társadalom által diktált elvárásokat.

Egyszer egy japán ismerősöm viccesen ki is jelentette, hogy Japánban a házasságok többsége a férfiak nyugdíjazását követően megy tönkre. Az ok abban keresendő, hogy amíg a férjek nem mennek nyugdíjba, a feleségek szinte alig találkoznak velük. A nyugdíjazást követően a férjek minden idejüket otthon töltik, nincs hobbijuk és semmilyen szabadidős elfoglaltságok, hiszen addig az életüket a cég és a munkájuk töltötte ki. A nyugdíjban aztán amikor nincs mivel eltölteni az idejüket, a házaspárok újra megismerik egymást és gyakori, hogy a feleségek a válás mellett döntenek.

Ugyanakkor fontos még valamit a Zangyou tekintetében megjegyezni. Mivel a túlóra társadalmi és üzleti elvárás és nem feltétlenül a sok munka meglétének a kiváltója, a túlóra munkaidejét ezért sokszor nem is komoly, megfeszített munkával töltik, hanem csupán annak látszatával. Természetesen ez cégeknél eltérő, vannak vállalatok ahol valóban komolyan és rendszeresen szükség van a túlórára. De akad olyan vállalat is, ahol az alkalmazottak tettetik a komoly munkát, hiszen ez ivódott be a felfogásba, ez egy dolgozó által elvárt viselkedés.