004369911060985

A bōrei, akivel egy szerzetes találkozott Shimotsukéban

A Japán mitológiában többféleképpen is hívják a szellemeket vagy lelkeket, attól függően, hogy gonosz-e vagy sem, állati vagy emberi alakban jelenik meg stb.

A bōrei (亡霊) is egy gyűjtőszó, amely halott lelket jelent. Olyan emberekre használják, akik már meghaltak.

A történet szerint egy szerzetes Shimotsukéba utazott lelki gyakorlatra. Mivel nem talált szállást, úgy döntött, az éjszakát a szabadban tölti. Lefekvés előtt még szútrákat és imádságokat mondott, majd valahonnan nem messziről fuvolaszót hallott felcsendülni. Megijedt, így még hangosabban mantrázott, azonban a fuvola hangja is egyre közelebbről hallatszott. Egyszer csak egy 16 éves forma fiú jelent meg előtte. Biztos volt benne, hogy valami szellem lehetett, így tovább mantrázott.

A fiú ekkor elkezdett beszélni hozzá, és elmondta, hogy nem kell tőle félni, hisz csak fuvolázik a maga örömére. Felajánlotta a szerzetesnek, hogy csatlakozzon hozzá, elvezeti a kastélyába, és szállást is ad neki. A szerzetes beleegyezett, de a gyanúja nem múlt el. Követte a fiút a kastélyba, ahol egy jól felszerelt szobát kapott. A fiú a szomszéd szobában feküdt le, a szerzetes azonban nem bírt elaludni.

Másnap reggel katonák rontottak be a szobájába, és kérdőre vonták, mit keres ott. A szerzetes mindent elmesélt az előző estéről, mire a katonák sírva fakadtak. Kiderült, hogy a kastély fiatal ura alig 1 hónapja halt meg, a katonák pedig az emlékére a kedvenc bambusz fuvoláját az oltárához tették. Úgy tűnt, hogy a fiú hálából hívta meg a szerzetest a kastélyba, így nem volt más választása, mint maradni pár napot, és megemlékezést tartani a tiszteletére.

Forrás: https://matthewmeyer.net/blog/2022/10/10/a-yokai-a-day-the-monk-who-met-a-borei-in-shimotsuke/?fbclid=IwAR1S_l769aKVBX_V1cgcVP8fcU-T7xqydMB3KSiUCl30m2UpyZavakwc1_M