004369911060985

A japánkertekről az alábbi bejegyzésben már olvashattatok, most pedig a különböző elemeit, és azok szimbolikáját vesszük górcső alá. Mit is jelentenek a japánkertek szimbólumai?

A japánkertek szimbólumai és jelentésük

Már maga a kert is egy szimbólum: az élet körforgását, az elmúlást és örökkévalóságot jelképezi. A japán hitvilágban és kultúrában mindennek jelentése van, így nem csoda, hogy a kertjeiket is úgy alakítják, hogy tükrözze ezeket. 

A japánkertek szimbólumai között megtalálható 3 olyan alap elem, amelyek minden kertben jelen vannak:

– víz: az élet jelképe

– növények: mulandóság szimbóluma

– szikla: az örökkévalóság jelképe

Ezek az elemek nem elhagyhatóak, így minden más csak ezután jöhet.

Kő és szikla

A kő az alapja minden japánkertnek, ez a tartó, amely az örökkévalót jelenti. Ahhoz, hogy valóban örökké tartson, a legkeményebb kőzetfajtákat használják (pl. gránit vagy bazalt).

A szikla egyúttal az Istenek lakóhelyeként is szolgál. A magasabbak megóvnak a gonosz szellemektől, az alacsonyabb kövek pedig földre kényszerítik azokat. 

Víz

A víz leginkább tó formájában jelenik meg a japánkertekben. A víz a kezdet, a szerelem és az élet szimbóluma. A tavak mindig természetesek, semmiféle mesterséges elemmel nem avatkoznak bele. Nagyszerű lehetőség a tűnődésre, elmélkedésre, meditációra.

Sziget

A szigetek elmaradhatatlan részei a japánkerteknek. Ez megjelenhet a tó közepén, de a kavicsos terepen is. A sziget szimbolizálja a hosszú életet, ha pedig egy hídon keresztül megközelíthető, akkor a Paradicsomba jutást is jelenti.

Híd

A japánkertekben általában kétféle híd jelenik meg: egy félkör alakú, amelyen átjuthatunk egy szigetre, vagy a túloldalra, illetve egy szinte már kör alakú, amelyen a szellemek járnak – ez utóbbi emberi átjárásra alkalmatlan.

A híd a lélekvándorlás, az élők és a túlvilág közötti átjárás szimbóluma.

Kőlámpás

Ez nem valódi lámpás, funkciója, hogy az emberi jelenlétet és a kapcsolódást jelezze. Többnyire a víz mellé helyezik őket, és összekötő szerepe van az ég, a föld és az ember között.

Gyalogút

A japánkertekben kacskaringós utakon tehetünk sétát. Maga az út az életút jelképe, melyek néha kanyarokkal és akadályokkal teli.

Forrás:

Kiemelt kép: Pexels

error: Content is protected !!