004369911060985

A karate az okinawai kultúra egyedülálló része. A harcművészet Okinawán született, és az egész világon elterjedt. Ma már több mint 130 millió rajongó gyakorolja. Sok karatét űző szívében különleges helyet foglal el Okinawa. A szigeten több mint 400 dojo található, és 96 okinawai szerezte meg a 10. dan-t, ami a legmagasabb rangot jelenti a karatéban. Sok karate diák álma, hogy meglátogassa ezen harcművészet szülőhelyét, és évente körülbelül 7000 fő utazik Okinawára. Október 25-ét a Karate Napjaként ismerik el, és ekkortájt Okinawa nyüzögy a világ minden tájáról érkező karatésoktól.

karate okinawa sport harcművészet

Okinawa prefektúrában vannak olyan szervezetek, amelyek segítenek a karate diákoknak abban, hogy tartalmasabb legyen a szigeten való tartózkodásuk. Az Okinawa Dento Karatedo Shinkokai okinavai karate élményprogramokat kínál, az Okinawa Karate Információs Központ pedig válaszol az okinavai karatéval kapcsolatos általános kérdésekre. Olyan cégek, mint az Ageshio Japan és a JTB Okinawa koordinálják a karatéval és kobudóval foglalkozó túrákat.

A karate hallgatói szemináriumokon és edzőtáborokon mélyíthetik tudásukat. Lehetőség van arra is, hogy csatlakozzanak a helyi dojok osztályaihoz, és életre szóló kapcsolatokat építsenek ki. Ezen kívül lehetőség nyílik a karatétól eltérő harcművészetek kipróbálására is, mint például a kendo, a judo és a kobudo. Egy okinawai kirándulás rengeteg harcművészeti élményt nyújthat.

A karate szülőhelyeként Okinawa számos történelmi helyszínnel és a karatéval kapcsolatos emlékművel rendelkezik. Ezek lenyűgöző helyek minden karatés számára. Kényelmesen megközelíthetőek szervezett túrákon, de a nahaiak önállóan is könnyen meglátogathatók.


Gichin Funakoshi emlékműve ikonikus Karate ni sente nashi szavaival van felírva, a karatéban nincs első támadás. Gichin Funakoshi megalapította a Shotokan karatét, de emlékművét számos különböző iskola karate diák látogatja. Az emlékmű Okinogu szentély (Okinawa nyolc Ryukyu-szentélyének egyike) bejáratánál található. A szentélyben karate témájú omamori talizmánok is kaphatóak.

Fukushuen egy kínai stílusú parkosított kert Naha városában. Olyan területen található, amely a 14. században sok kínai bevándorlónak adott otthont Fujian tartományból. Ez a városrész is mélyen kapcsolódik a karatéhoz. A Matsuyama parkban, Fukushuennel szemben van egy emlékmű Kanryo Higaonnának, a Naha-te alapítójának és Chojun Miyaginak, a Goju-ryu alapítójának.

karate okinawa japan harcmávészet

A Tomari kikötő kompjáratot biztosít Okinawa külső szigeteire, és a közelben számos olyan hely található, amelyek a Tomari-te karate legendájához, Kosaku Matsumorához kötődnek.

Az Okinawa Karate Kaikan Tomigusuku városában rendelkezik egy különleges dojoval, amelyet Shurei no Yakata-nak hívnak. A Karate Napján a karate nagymesterei, akiket a szellemi kulturális javak birtokosaiként ismertek el, bemutatókat tartanak ebben a dojoban. Az Okinawa Karate Kaikan főépületében egy hatalmas karate dojo és kisebb edzőtermek találhatók. Ez a karate szemináriumok és bajnokságok fő helyszíne.


Az Okinawa Karate Kaikan egy referenciaszobával is rendelkezik, amely az okinavai karatéval kapcsolatos információk széles skáláját mutatja be. A látogatók megismerhetik a karate és a kobudo történetét, megtekinthetik a hagyományos eszközöket, kipróbálhatják a vasklumpákkal és tégelyekkel végzett edzésmódszereket.


Az okinavai látogatók többet tudhatnak meg a helyi történelemről a közelben található egykori japán haditengerészet földalatti főhadiszállásán. 2022 márciusában a tervek szerint megnyílik az Okinawa Kogei no Mori, ahol kipróbálhatja a hagyományos mesterségeket.


Az Okinawa Main Island központjában, az Okinawa Traditional Karatedo Kobudo Nemzetközi Képzési Központban, Yomitan Village Murasaki Murában, részt lehet venni a hagyományos karate próbaóráján. Ezt a dojo-t a három iskola, az Uechi-ryu, a Goju-ryu és a Shorin-ryu közösen működteti. Előzetes foglalás szükséges.


A karate edzés egy közös nyelv, amely összeköti az embereket a világ minden tájáról. A diákok keményen edzenek és együtt tanulhatnak online, majd Okinawán találkozhatnak szemtől szemben. Az online képzés lehetőséget ad tanár-diák kapcsolatok és kapcsolatok kialakítására és fenntartására más hallgatókkal. Az online szemináriumok egy másik hasznos forrást jelentenek a karate hallgatók számára tudásuk és készségeik elmélyítéséhez. A tanulók hatékonyan tölthetik fel idejüket, könnyen részt vehetnek, és számos karate ötletet láthatnak a világ minden tájáról.

Ballago Petra

Forrás + képek: 

https://www.visitokinawa.jp/information/visiting-okinawa-for-karate

error: Content is protected !!