004369911060985

Melyik az a hely, ahova ha tehetnéd, azonnal ellátogatnál Japánba?

kinkakuji arany pavilon kioto

⛩Talán egy kicsit klisé, de számomra az egyik ilyen hely, Kiotó. Számos gyönyörű, érdekes látnivaló található Kiotóban, ha érdekel, kövesd a blogunkat és tervezd meg, hogy hova szeretnél ellátogatni a jövőben.

Kiotóban az első hely, ahova alkalmam volt ellátogatni, az a Kinkakuji (Arany pavilon) zen templom volt.

Régen nem mint templom, hanem egy shōgun, Ashikaga Yoshimitsu nyugdíjazási villája volt. Halála után a rinzai szekta zen-temploma lett. A Kinkakuji „testvére” a Ginkakuji (Ezüst pavilon), amelyet Yoshimitsu unokája, Ashikaga Yoshimasa épített a város egy másik részén. Szintén megér egy sétát! Amikor ott jártam, az azáleák épp virágoztak a kertben.

Az Arany pavilon egy látványos, különleges hely. A nagy templom egy szépen gondozott tó partján található ahol persze szebbnél szebb képeket készíthetünk. Én márciusban voltam ott legutóbb, a képek is ekkor készültek. Késő tavasszal, kora nyáron vagy ősszel még látványosabb. Egy kis út vezet végig a komplexumon, ahol nem csak a pavilont, de a főpap régi rezidenciáját is megtekinthetjük.

A kert állítólag megőrizte a régi időket, bár maga a pavilon nem az eredeti, az ugyanis az évszázadok alatt többször megsérült, egyszer le is égett. Van néhány kisebb kő szobor , valamint kő pagoda a kertben. Az egyiknél például a látogatók apró pénzt szoktak dobálni, a szoborhoz, amelynek állítólag szerencse hozó ereje van. A japán kamélia épp virágzott, ezt lehet a képen is látni .

A pavilon felső két szintjét arany lemezkékkel borították be, az alsó része hagyományos építészetű, fából és fehérre festett falakból áll. Ez egy páratlan kontrasztot ad az épületnek.

A pavilon tetején az arany főnix, az alsó szinten, amely ablakai általában nyitva vannak, egy ülő Kannon Bodhisattva szobor és a Négy Mennyei Király szobra találhatók. Ezeket nem lehet belülről megtekinteni, a templomba nem lehet bemenni, ezt csak az ott kapott prospektusból tudom. 

A főnix, amely az épület tetején látható, Japánban egy nagyon kedvező szimbólumnak számít, évszázadok óta jelen van a kultúrában. Kedvelt motívum, így nem csak szobrokon, de legyezőkön, festményeken, kimonokon, tárgyakon, előadó művészetben is gyakran felfedezhetjük, mint díszítés. A hallhatatlanság egyik szimbóluma. (Erről mindenképp mesélek egy későbbi bejegyzésben!)

Kinkakuji főnix arany pavilon kioto

Persze szuveníreket is lehet vásárolni. Én például egy nagyon szép képet hoztam magammal, amely azóta is a hálószobámban függ. A pavilon aranyozott lemezkékből van kirakva fehér háttér előtt.

Ha alkalmad lenne most Japánba utazni, hova látogatnál el?

A képeket én készítettem a legelső, jogtiszta kép és a főnixes kivételével.