004369911060985

 Nem nagy meglepetés, hogy madárszerű lények a japán mitológiában is helyet kaptak.

kinkakuji japan főnix japán mitologia

Ha az ázsiai főnixet össze szeretnénk hasonlítani a nyugati kultúrákban kialakult főnix képpel, akkor elég hamar szembe tűnik, hogy a megítélése teljesen más.

Az ázsiai főnix eredete az ősi kínai kultúrára vezethető vissza. Japánban Hō-ō (鳳凰/ほうおう) néven emlegetik.

Nyugaton a főnix mondák a tűzzel szoros összefüggésben állnak.

Az arab-nyugati főnix, szolidáris lény – csak egy a maga nemében. Ha meghal, lángokban hal meg, és a hamuból születik a következő főnix.

Addig Ázsiában a főnixnek más szerepe van a mitológiában. A főnix ott egy kifürkészhetetlen, különös teremtmény, amely mély, morális üzenetet hordoz. A kultúra, az elegancia, az engedelmesség, az erény és más, az emberhez kapcsolódó dolgok pozitív szimbólumai.

A megjelenésük is különböző. A legtöbb nyugati főnix arany- vagy tűzszínű sasokra emlékeztet. A hō-ō inkább formájukban a fácánokra vagy darukra hasonlít, hosszabb nyakúak, hosszúkás farok és szivárványszínű tollazatuk van. Az engedelmességet és az igazságosságot képviseli.

Japánban, akárcsak Kínában korábban, a mitikus főnixet a császári család, különösen a császárné szimbólumaként fogadták el. Ez a mitikus madár a tüzet, a napot, az igazságosságot, az engedelmességet, a hűséget és a déli csillagképeket jelenti.

A legenda szerint a Hō-ō nagyon ritkán jelenik meg, és általában egy új korszak kezdetét jelöli – például egy erényes uralkodó születését.

Más hagyományokban a Hō-ō békés időkben elrejti magát. Új kor hírnökeként a Hō-ō a mennyből a földre jön, hogy jó cselekedeteket tegyen, majd visszatér.

Egyszerre a béke szimbóluma (amikor a madár megjelenik) és a diszharmónia szimbóluma (amikor a madár eltűnik).

Kedvelt motívum a műalkotásokban is. Például Katsushika Hokusai 8 paneles főnix műve (Hō-ō zu Byōbu) nagyon híres, ez is egyben japán főnix talán legismertebb ábrázolása nyugaton.

hokusai főnix japán mitologia

Emellett a porcelánokon is gyakran megjelenik a motívuma, pl. az Inari porcelánokon.

Eredete

A főnixről szóló mondák nagy valószínűséggel az Asuka-korszakban (6. század közepe és 7. század közepe között) terjedtek el Japánban. A főnix madárcsőrrel, és hosszú nyakkal rendelkezik. A farka olyan, mint egy hal hátsó uszonya. Gyakran egy paulownia-fán (kínai napernyőfa, Jp. = Aogiri) ábrázolják, bambusszal a háttérben, de a pünkösdi rózsa, a sakura, a krizantém is nagyon kedvelt motívum.

A főnix minta sokféle eszközön felfedezhető, például textíliákon, tükrökön, lakkozott dobozokon, Noh jelmezeken vagy címereken (kamon).

 

Az építészetben is számos példa van, ahol a főnix, mint motívum megjelenik:

Nara: Hōryū-ji Kondō mennyezetén

Kiotó: Byōdō-in,  Hō- ō-do főnix csarnok, Kinkakuji- Arany pavilon

Nikko: Tōshogu szentély előcsarokában

Érdekességek a főnixről:

Japánban a főnixet megtalálhatjuk például a 10 000 yen bankjegyen.

japan pénz bankjegy főnix

A Suzaku (すざく/朱雀) páva vagy vörös madár, könnyen összetéveszthető a főnixxel, de valójában két külön lény, Szintén a kínai mitológiából származik, a császárt, a déli eget és a nyarat jelképezi.

A főnix (フェニックス) az animék világában is kedvelt teremtmények. Például Osamu Tezuka híres mangáját „Tűzmadárnak” hívták.

A Harry Potterből ismert főnix, amely megtámadta a Baziliszkuszt nem J.K Rowling kitalációja. Valójában Ázsiában egy híres ábrázolás, ahogy a főnix az erőteljes karmaival megtámadja a „naga” -t, az indiai hosszú, sárkány szerű kígyót.

 Kertész Alexandra

Forrás:

http://www.aisf.or.jp/~jaanus/deta/h/houou.htm

https://www.onmarkproductions.com/html/ho-oo-phoenix.shtml

Képek:

Főnix Boston Art Museum: https://collections.mfa.org/download/26334;jsessionid=4EB3E15B9EF978EE4853933B6F4D0A88

www.livjapan.com- főnix bakjegy