004369911060985

Ha a bambusz iránt érdeklődünk, legyen szó művészetekről, kézművességről vagy látnivalókról, akkor Ōita- prefektúra, a Kyūshū egyik gyöngyszeme, ahol a kiváló minőségű bambusz kézművesség és művészet a modern idők óta fejlődik. A térség egyre inkább kiemeli kulturális kincseit, különösen a bambusz kultúráját, hogy fogadhassa azokat a látogatókat, akik érdeklődnek a természeti adottságok, a kézművesség és a művészet iránt.

Az Ōita város, Kelet- Kyūshū kulcsfontosságú területe, amely a Beppu-öbölre néz, kedvező éghajlatban és gyönyörű természeti környezetben részesül. Ōita prefektúra a legnagyobb bambusztermelő Japánban. A madake-t, vagyis az óriási fabambuszt, kiváló minőségűnek tartják. Ezt a bambuszt széles körben felhasználják, mindennapi szükségletektől az ajándéktárgyakig, és művészi alkotásokig, mint például a Beppu bambuszművesség. A helyi művészeti múzeumban található Japán legnagyobb bambuszművészeti gyűjteménye, több mint 300 alkotással, beleértve Shounsai Shono (1904-1974) műveit, akit az „Élő Nemzeti Kincsnek” neveztek el. Ezen túl a bambusz kézművesség Japán szimbóluma, mivel mély kapcsolata van a japán kulturális formákkal, mint például a teaszertartás és az ikebana virágkötészet.

Onsenekkel körülvéve

Emellett Ōita prefektúra számos hőforrásokkal is büszkélkedhet, amelyek a Beppu termálvizes fürdők révén a modern kor óta a bambusz kézművesség és az ide látogatók ajándéktárgyainak virágzásához járultak hozzá. Különösen Beppu és Yufuin melegvizes területei híresek. Itt olyan japán stílusú fogadók találhatók, amelyek első osztályú vendégszeretetet kínálnak, így a látogatók nemcsak a kulturális élményekben gazdagodhatnak, de betekintést kaphatnak az onsenek világába is.

A Beppu bambusz kézművesség legnagyszerűbb tulajdonsága a henso, a rugalmas bambuszcsíkok precíz mintává történő szövésének technikája. Az egész folyamat kézzel történik.

A környéken rendezik az Usuki Takeyoi Fesztivált Usuki városában minden év novemberében. Oita prefektúrában sok helyi hagyományos tűzoltófesztivál van. Kodai, Hashiramatsu és Mandoro, hogy csak néhányat említsünk. Usuki városa a Kő Buddha Tűz Fesztivált tartotta, a környék egy másik nevezetessége nyomán. Usukiban a tűz megelőzése érdekében egy kövön egy tábla volt a következő felirattal a város szélén: „Innen a várváros, nem kell fáklya az úton”.

Hannya hercegnő tragédiája

De ahogy a neve is sugallja, Takeyoi (jelentése: bambusz éjszaka) az a hely, ahol bambuszból készült 20.000 lámpás (bonbouri lámpás) világítják meg a Niouza és Hatcho (8 kereskedelmi város) környékét a kastély körül. A fesztivál 1997-ben kezdődött. Nem csak a város megvilágításáról van szó. Felvonulást tartanak Usuki Kő Buddhájától és Manano Chouja híres legendájára emlékeznek. A helyiek szerint az Usuki kő buddhák megszületését Chouja támogatta. A mese szerint Tachibana no Mikoto (aki később Youmei császár lesz) megismeri Hannya hercegnőt és magával ragadja szépsége. A hercegnő a gazdag Chouja lánya, akivel a herceg össze is házasodik. A herceg egy idő után visszamegy a fővárosba, a hercegnő pedig lányukkal követi őt. A hajó azonban, amelyen a hercegnő tartózkodott, egy viharban szétroncsolódik, mindenki életét veszti. A fesztivál csúcspontja az elhunyt szellemének köszöntése, az elesett Hannya hercegnő és lánya, Tamae hercegnő felvonulása a Yasaka szentélytől a Hatcho-ig.

Bambuszerdő gondozása

Az elmúlt években a prefektúra bambuszerdőit nem gondozták megfelelően, ezért vadul terjeszkedtek. Az erdőgazdálkodáshoz megfelelő ritkítás szükséges. A lámpa készítéséhez használt bambusz az erdők ritkásából származik.

Forrás és képek: Highlighting Japan 2023 November, valamint https://oitaisan.com/english/heritage/usuki-takeyoi-festival/  

Kiemelt kép: https://oitaisan.com

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán