004369911060985

Riyota Nonomiya sikeres, középkorú építészmérnök egy nagy japán cégnél. Kitartóan húzza az igát még hétvégenként is. Esténként otthon takaros kis felesége, Midori, valamint 6 éves fia, Keita várja. Idilli felső középosztálybeli család ők hárman. A kisfiú, sajnos nem örökölte apja ambiciózus jellemét, és különösebbképpen nem tehetséges semmiben. Riyota ugyan nem érti, de úgy van vele, mégiscsak az ő „vére” a gyerek, kénytelen hát elfogadni.  Egy nap különös telefonhívást kapnak a kórházban, ahol Midori életet adott a fiúknak. A kórház vezetője tudomásukra hozza, hogy sajnálatos tévedés történt, és Keita mégsem az ő gyermekük, ugyanis összecserélték egy másik kisfiúval.

A férfi fellélegzik, hogy lám, mégsem véletlen, amiért nem hasonlítanak egymásra a fiával. A szülők a kórház és jó néhány ügyvéd segítségével felkeresik a másik családot, akiknél a vér szerinti fiúk él. Ryosuke Saiki életerős, ambiciózus kiskölyök, aki igencsak különbözik testvéreitől. Riyota felismeri benne gyermekkori önmagát, így nem kérdés, hogy magához akarja venni a fiút. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. A gyerekeket nem lehet csak úgy kiszakítani a megszokott környezetükből. Nem lehet egyik napról a másikra elszakítani őket a szüleiktől, még ha azok nem is vér szerintiek. Ráadásul alig pár hónap van az iskola kezdésig, ami igencsak megnehezíti a szétválasztást. 

Riyotát borzasztóan irritálja a másik apa, Yudai Saiki, aki egyszerű boltos vidéken, pénzéhes, szétszórt, alig tudja rendesen eltartani a családját, pedig három gyermekről is kell gondoskodnia. Hát milyen sorsa lenne az ő drága egyetlen vér szerinti fiának egy ilyen családban felnőni? Elhatározza, hogy megpróbálja mind Keitát, mind pedig Rysoukét megszerezni saját magának. Természetesen ebbe az anyáknak is van beleszólása, így marad a csere lehetősége. Vajon képes lesz Riyota végleg lemondani Keitáról, dacára annak a 6 évnek, amit együtt töltöttek? Képes lesz mostantól egy olyan kisfiút szeretni és elfogadni, aki egyáltalán nem kötődik hozzá és még csak nem is viszonozza a szeretetét? 

Koreeda Hirokazu rendező az apaság megélésének témáját dolgozza fel ebben a filmben. Egy olyan férfit állít a középpontba, akinek a saját apjával sem volt idilli a kapcsolata, így a saját fiának sem tud igazi érzelmeket átadni. Becsület, loyalitás, fegyelmezettség. Ez egy mai modern japán férfi ismérve. A gyerekek anyagi jólétben nevelkedhetnek, nem kell nélkülözniük, ám az apjukat csak nagyon ritkán láthatják, hiszen folyton dolgozik, mert a pénzt ugyebár elő kell teremteni, mégpedig becsületes, kemény munkával. Mivel kevés figyelmet kapnak a gyerekek, így a saját, virtuális világukba menekülnek, és elfelejtik azokat az értékeket, amiket az apjuk képvisel. 

A film, végletes módon, két egymásnak teljesen ellentétes apa figurát mutat be. Feltehetjük a kérdést, vajon melyik a jobb egy gyermek számára: az anyagi nélkülözés és egy bohóc apa, vagy az anyagi biztonság és egy rideg apa, aki alig van jelen? Hál’istennek, a nézőnek nem kell választania, hiszen a főhős jellemfejlődése adja a választ a kérdésre. Létezik ugyanis az arany középút. Csak meg kell engedni az érzelmeket is. Nem szabad elfelejteni, hogy az együtt töltött idő és a sok élmény hozza meg az igazi kötődést apa és fia között, nem pedig a vérségi kötelék… 

そして父になる!  

Film megnézhető online: 

Írta: Ballagó Petra

Kép: imdb.org