004369911060985

1940. Kobe, Japán. A helyi kereskedelmi vállalat elnöke, Yusaku Fukuhara és mutatós kis felesége, Satoko egy nagy, nyugati stílusú házban laknak, mely a legtöbb japán számára csupán álom marad. Mindketten rajonganak a nyugati kultúráért, a férfi szabadidejében amatőr kém filmet forgat, melynek főszereplője bájos felesége, és legközelebbi beosztottja, Fumio.

spy no tsuma japan film

Amikor szigetország hivatalosan is belép a II. Világháborúba, Fukuhara megérzi, hogy a dolgok nyugtalanító irányba haladnak. Feleségét, Satoko-t otthon hagyva Mandzsúriába utazik „üzleti útra”. Ott véletlenül szemtanúja lesz, a japán katonák a kínai lakosság ellen elkövetett brutális cselekedetnek, és elhatározza, hogy akcióba lendül, s napvilágra hozza a látottakat. Eközben gyönyörű feleségét, Satoko-t otthon felkeresi Taiji Tsumori, aki a nő gyermekkori barátja és mára a Japán Állami Titkosrendőrség, a Kenpeitai (憲兵隊) tagja. A férfi többször figyelmezteti a nőt, hogy a nyugati kultúra iránti rajongásuk (ruhák, whisky stb) nem éppen összeegyeztethető a jelenlegi nemzeti ideológiával.

Taji végül azt is elmondja neki, hogy meghalt egy nő, akit a férje hozott magával Mandzsúriából. Satoko-t a féltékenység gyötri és szembeszáll Yusakuval. De amikor felfedezi Yusaku valódi szándékait, nincs kétsége afelől, hogy ki kell állnia a férje mellett, hogy biztosítani tudja kettőjük boldogságát. Vajon képesek együtt szembe szállni a fennálló hatalommal és harcolni az igazságért?

Kiyoshi Kurosawa háborús kémfilmje valójában nem a japán hős mítoszát veszi alapul, hanem egy asszony drámáját, akinek nem csak érzelmeivel, hanem erkölcsi meggyőződésével is meg kell bírkóznia. Láthatjuk, ahogy a nyugati behatás hogyan rombolja szét a korábbi tradicionális berögződéseket. Engedelmes állampolgár vagy engedelmes feleség? A rendező egy öntudatra ébredt feleség szemén keresztül mutatja meg a japán történelem egy szégyenletes időszakát, mely a mai napig árnyékként vetül a Felkelő nap országának népére.

A filmet a Velencei Filmfesztiválon mutatták be 2020 őszén, ahol elnyerte az Ezüst Oroszlán díjat.

Írta: Ballagó Petra

Kép: mydramalist.com