004369911060985

Haruko Amano idestova 24 éve hagyta el a kis tengerparti várost, Sodegahama-t, és azóta nem is tért vissza. Amikor gyerekkori barátja, Daikichi e-mailben értesíti, hogy a nő anyja rosszul lett és összeesett, Haruko 16 éves lányával, Aki-val nyomban hozzá siet. Ez azonban csupán egy ügyes csel volt arra, hogy az idős hölgy visszacsábítsa lányát a szülővárosába.

amachan japán gyöngyhaláasz filmajánló

Sodegahama turisztikai vonzereje az amáktól, a tengeri sünök és kagyló után merülő nőktől függ. Mivel a városban élő összes ama több mint 50 éves, Daikichi abban reménykedett, hogy meggyőzi Haruko-t, hogy kezdjen el búvárkodni. Haruko határozottan visszautasítja, de tinédzser lánya, Aki, aki korábban egy zárkózott és félénk lány volt Tokióban, hirtelen megnyílik, és kijelenti, hogy ama szeretne lenni. A lány úgy dönt, hogy nem tér vissza Tokióba, hanem beiratkozik a helyi középiskolába, ahol összebarátkozik Yui-val, aki ismert énekesnő akar lenni. Azonban a gyöngyhalász lét sikere nem jön könnyen: Aki egyedül nem képes tengeri sünt fogni. Yui eközben megnyer egy tehetségkutató versenyt, hogy aztán a Kitasanriku Railroad reklámarcává váljon. Amikor Yui bátyja, Hiroshi munkát vállal a helyi turisztikai irodánál, és a húgáról készült videókat tölt fel a város turisztikai weboldalára, egy seregnyi otaku rohamozza meg a várost.

Hiroshi titokban nagyon kedveli Aki-t, és a róla készült videói – különösen miután a lány elkapta első tengeri sünét – ugyanolyan szenzációt hoznak a településnek, mint Yui.

Aki az iskolában beleszeret Kōichi Taneichi-be, a víz alatti mérésekkel foglalkozó fakultáció harmadéves hallgatójába, és úgy dönt, hogy ő is beiratkozik a képzésre. Anyát és lányát sokkolja a tény, hogy Chūbei, Haruko apja – akit ez idáig halottnak hittek – hirtelen megjelenik a városban. Natsu, a nagymama láthatóan túl nagy nehézségnek tartotta korrigálni az igazságot. Aki édesapja, Masamune is a városba jön abban a reményben, hogy újra összejön a feleségével, de Haruko ragaszkodik a váláshoz.

A két tinilány, Aki és Yui megtudja, hogy Haruko eredetileg azért hagyta el Sodegahama-t, hogy híres énekesnő legyen, de sajnos kudarcot vallott. Ez nyomást gyakorol a két lányra, akiknek a súlyos teherként telepszik a vállára Kitasanriku Railroad megmentése.

Vajon sikerrel járnak? Még akkor is, ha a barátságuk meginog egy furcsa szerelmi háromszög miatt? Valóra válik Yui álma? És Aki méltó lesz vajon az Amák hagyományaihoz?

Az Ama chan c. japán drámasorozat 2013-ban készült az NHK saját gyártású szappanoperájaként. A filmsorozat bővelkedik humorban, szerelemben és persze fülbemászó dalokban, mely igazán népszerűvé és szerethetővé tette a nézők körében. Mindemellett fontos értékekre és azok megőrzésére hívja fel a nézők figyelmét, hiszen a tradicionális japán gyöngyhalászok száma napjainkban alig éri el az 1000 főt. Csakis a fiatal generációkon múlik, hogy sikerül-e megőrizni ezt a hagyományt az utókor számára is vagy sem.   Ballagó Petra