004369911060985

1921-ben egy fiatalember érkezik Sanghajba, hogy az Osaka Daily számára tudósítson a polgári átalakulást megélő Kínáról. A férfi nem más, mint Akutagawa Ryūnosuke, aki fiatal kora ellenére hazájában már ismert író. Idegenvezetője Shiro Murata, akit polgárháborús múltja igazán harcias jellemmé formált.

A férfi bevezeti Akutagawát a sanghaji éjszakai életbe. A bordélyházak, kaszinók, színházak nyüzsgő világa egyszerre kápráztatja és borzasztja el a finom lelkű japán írót. A nőimitátor Lumudan színpadi játéka estéről estére magával ragadja. Lin Daiyu madam lányai egzotikusnak hatnak, ám közülük is csak Yulan iránt érez szimpátiát, miután megtudja, hogy a lány korábbi vőlegényét a forradalmárok lefejezték éppen az esküvőjük napján. Daiyu asszony házában van még egy személy, akihez Akutagawanak sikerül közel kerülnie. Ő Lulu, a selyemfiú, aki amatőr jövendőmondóként egészíti ki keresetét. Az író egy tehetséges, tiszta szívű embert lát a fiúban, és arra ösztönzi, tanuljon tovább, hagyjon fel az ópiumhasználattal, legyen hasznára változóban lévő hazájának. A négy hónapos ott tartózkodása ideje alatt Ryūnosuke számos fontos emberrel találkozik, köztük Li Renjie-vel, a kommunista párt megalapítójával. Li nagy rajongója Akutagawa-nak, és bár a két férfi gondolkodása sokban hasonlít, a kínai férfi vehemenciája mégis taszítja az írót. Miközben a japán tudósító egyre inkább magáénak érzi a sanghaji szellemiséget, a munkások megmozdulásainak és a forradalom lángjainak lassan minden barátja áldozatul esik…

Akutagawa Ryūnosuke korának egyik legnagyszerűbb írója volt. Leghíresebb műve a Rashōmon (A vihar kapujában) 1915-ben országos ismertséget szerzett számára.
Az ‘Egy idegen Sanghajban’ önéletrajzi ihletésű film, mely az író születésének 127. évfordulójára készült az NHK jóvoltából.

Az írólegenda zsenialitásának árnyékában túlérzékenysége és fizikai gyengesége állt. A Sanghajban töltött hónapok alatt komoly mellhártyagyulladásban szenvedett, mely erősítette amúgy is depresszív hajlamait, amit a körülötte lévő világ nyomorának látványa okozott. Forrongó szíve még a legnagyobb nyomorban is megtalálta annak romantikáját. Az emberi természet legmélyebb bugyrait kutatta, a lélek különös világát, melyet gyakran a gyógyszer-mellékhatások okozta víziók segítségével tudott megragadni. Az igaz, őszinte barátság volt számára a legfontosabb. Mikor lelke már nem bírta elviselni a sok gyötrelmet, 1927-ben, alig 35 évesen fájdalomcsillapítók túladagolásában lelte halálát. Munkássága mind a mai napig hatással van a japán irodalmi életre, 1935-ben díjat neveztek el róla.

Másik legismertebb művét, a Jabu no naka (A bozótmélyben / A cserjésben) c. elbeszélését 1921-ben írja meg. A műből legutóbb 2018-ban a Trojka Színházi Társulás készített színpadi adaptációt Cseh Dávid dramaturg segítségével, aki a japán színháztörténet szakértője.

A 2 részes dokumentum-játékfilm megtekinthető ingyenesen online az NHK oldalán. Eredeti japán nyelven, angol felírattal. 

1. rész: https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/ondemand/video/3004631/ 

2. rész: https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/ondemand/video/3004632/ 


Írta: Ballagó Petra

Kép: mydramalist.com