004369911060985

Érezted már valaha, hogy kísért a Múlt, és tudod, hogy addig nem lesz békéd, míg egy bizonyos helyre el nem mész, ahol aztán megleled? És azt, hogy van olyan hely, amely megmagyarázhatatlan módon vonz?

Az öregek úgy mesélik, vannak olyan ősi helyek a világon, melyek hatalmas varázserővel bírnak. Ilyen hely például Japánban a narai erdők sűrűje… Jeanne, a középkorú francia botanikusnő Narába utazik, hogy megtaláljon egy misztikus gyógynövényt, mert 1000 évente csupán 1x virágzik, és ez a virág a tűzből születik. Útja során összebarátkozik néhány helybélivel; Tomoko-val, a magának való, hallgatag erdésszel és Aki asszonysággal, aki füvesasszonykényt él az erdő szélén. Tomoko nem sokat ért az ősi misztikumokhoz, de azt érzi, hogy valami nagy változás van közeledőben… mert az emberek nem beszélnek, de a fák susognak, s az Erdő folyton mesél… Megtalálja végül Jeanne a különleges növényt? Vajon Tomoko megfáradt lelke újra életre kel majd a nő felbukkanásával? Aki asszony tényleg az, akinek mondja magát, vagy esetleg valaki/valami egészen más…? És kicsoda Rin, a rejtélyes fiatal srác, aki a semmiből bukkant fel?

A Látomás c. film az útkeresésről szól. De nem arról az útkeresésről, amit fiatal korában él meg az ember. Ez a megfáradt, „révbe ért” emberek útjáról szól. Akik szeretnének újjászületni! Naomi Kawase rendezőnő a japán tradíciók és hitvallás legkülönbözőbb elemeit vegyíti össze, mely végig kíséri útján a főhősnőt. Központi témája az élet és halál egymásutánja, az emberi természet két legalapvetőbb aspektusa; a Szeretet és az Agresszió kérdése, valamint az Ember és Természet különös és szétválaszthatatlan kapcsolata.

Ajánlom mindenkinek, aki életének fordulópontjához ért, és szeretne kicsit visszatekinteni a Múltba, hogy aztán „újjá születhessen”. Japán kultúra rajongóinak pedig kötelező darab!!!

Írta: Ballagó Petra

Kép: CineMaterial.com