004369911060985

1971-ben a Life magazin ismert munkatársa, W. Eugene Smith, hajdani háborús fotóriporter figyelmét egy különös kór felé fordítja, mely Japán déli részén szedi áldozatait. Az itteni emberek legfőbb élelemforrása és megélhetése a tengerből fogott halak, a betegség pedig szinte mindenkit érint. A tünetek borzalmasak: a test görcsös rángatózása, mely egyértelműen idegrendszeri megbetegedésre utal.

minamata film, berlin film festival, japan betegseg

Smith egy helyi aktivista lánnyal, Alieen-nel elhatározzák, hogy fény derítenek a rejtélyes kór eredetére. A nyomok a Chisso Corporation vegyianyag gyártó céghez vezetnek, mely nagy mennyiségű nehézfémet – egész pontosan higanyt – enged bele a Minamata-i öbölbe. Az ominózus kép, amit Smith készít – egy japán édesanyáról, amint a higanymérgezésben szenvedő gyermekét fürdeti – óriási felháborodást kelt nem csak a lakosság körében, de az egész világon. A cég természetesen nem akar felelősséget vállalni az ipari méretű környezetszennyezésért. A korrupt cégvezető közel 50 ezer dollárt kínál a férfinek azért, hogy semmisítse meg a negatívokat és felejtse el az ügyet. Smith azonban megvesztegethetetlen. Már nem csak az aktivista Alieen-hez fűzik gyengéd szálak, hanem az ott élő közösségért is felelősséget kell vállalnia. Az amerikai fotóriporter tanúja lesz, hogyan csapnak össze a helyi halászok az ipari vállalkozás embereivel. Bár Smith-t annyira összeverik, hogy látását kis híján elveszíti, nem adja fel a reményt, hogy az ügy kirobbanása végül igazságot szolgáltat Minamata lakosainak.
 

Andrew Levitas filmje méltó emléket állít Eugene Smith fotóriporter munkásságának, aki a Minamata-i kór leleplezése nélkül talán sosem lehetett volna az, aki: Az Igazság harcosa, a japán nép barátja.

minamata film,minamata betegség, japan, higany mergezes

Az idősödő Smith karakterét a legendás színész, Johnny Depp kelti életre, míg a fiatal aktivista szerepében Minami-t láthatjuk, aki a Látomás c. filmben debütált Juliette Binoche oldalán. A halászok szakszervezetének vezetőjét Hiroyuki Sanada alakítja, aki már megmutatta tehetségét olyan nagyszabású produkciókban, mint a 47 ronin vagy az X-men -féle Farkas c. egész estés mozifilmben.

A film 2021 elején kerül a mozikba.

A Minamata – kórról bővebben itt olvashattok: https://www.sumidamagazin.com/2020/02/03/a-rejtelyes-japan-betegseg-a-minamata-kor/

Írta: Ballgó Petra

Kép források:

http://www.filmstarts.de/kritiken/268923/bilder/?cmediafile=21705362

https://www.imdb.com/title/tt9179096/
error: Content is protected !!