004369911060985

Amikor Tokiót Edónak hívták, egy fiatal lány szakácsként szerzett hírnevet magának.

mio szakácskönyva japán filmklub film

Ez egy aranyos, kosztümös történet japán ételekkel megfűszerezve egy lányról, aki amellett, hogy megpróbál boldogulni, közben elveszettnek hitt legjobb barátnőjének életébe is bepillantást nyerhetünk.

Egy katasztrofális árvíz után Mio elhagyja szülővárosát, Oszakát, hogy egy edói étteremben dolgozzon. Nagy tehetséggel van megáldva, mégis kezdeti nehézségeken kell keresztül mennie, mivel a két térség ízvilága más.

Közben megtudja, hogy legjobb barátnője, Noe Edóban tartózkodik, de státusza miatt csak ritkán láthatja.

A körülbelül 200 évvel ezelőtti Japánban játszódó szórakoztató  dráma üdítően mutatja be Mio életét, aki napjait a főzéssel tölti, és Noe életét, aki oiranná, magas rangú kurtizánná vált Yoshiwarában, Japán legnagyobb piros lámpás negyedében.

A díszlet, a színészek, az ételek, a kultúra lenyűgözően adja vissza a korabeli életet és két lány barátságát.

A nyugodt, kissé lassú japán film stílus jegyei vissza köszönnek a filmben. A zenei világa nagyon szép és összességében megfogó az a szomorúság, ami a történetet körül lengi.

Egy kis negatívum, hogy maguk a karakterek egy pici talán túl szentimentálisak. Illetve sajnos minden ételből csak egyetlen, néhány másodperces felvételt kapunk, így alig van időnk megemészteni a szemünknek a látottakat. Az étel készítés folyamat sincs nagyon ábrázolva. Nekem ezek picit hiányoztak belőle.

Neked mi a véleményed róla?

Ballagó Petra