004369911060985

Daigo Kobayashi fiatal, élettel teli csellóművész, aki az egyik jó hírű tokiói szimfonikus zenekar tagja. Karrierje reményteljes, míg nem egy napon villámcsapásként éri a hír: a zenekart feloszlatják, mivel nagyon kevés felkérés érkezik hozzájuk. A fiatalember egyik napról a másikra munkanélkülivé válik. Feleségével, Mikával ezért visszaköltöznek a férfi szülővárosába, Yamagatába. Művészként szinte lehetetlen munkát találni, ezért Daigo úgy határoz, bármilyen munka megteszi számára, hiszen muszáj megélniük.

Az egyik újsághirdetésben talál egy vonzó álláshirdetést, melyben utaskísérőt keres egy helyi rendezvényszervezéssel foglalkozó kisvállalkozás. Legnagyobb megdöbbenésére a munkát azonnal neki is ígérik, ám a valódi munkakör csupán az interjún derül ki. Ikuei Sasaki ugyanis halotti ceremónia mester és a hirdetésében egy nyomdahiba csúszott (azok a fránya kanjik nah!) így valójában „kísérőt” keres a halott utolsó útjához… Daigo a kezdeti ellenszenv ellenére végül mégis elvállalja az állást, természetesen teljes titoktartásban, hiszen ekkora szégyent nem bírna elviselni a saját környezete. Minden egyes elbúcsúztatott személlyel egyre közelebb kerül a megértéshez, a megbékéléshez, és ahhoz a tisztelethez, amit az elhunytak iránt tanúsítanak. Mika egy véletlen során rájön, mivel is foglalkozik imádott férje, ezért ultimátumot ad neki, Daigo vagy abbahagyja eme „tisztátalan foglalkozást” vagy a nő elhagyja őt. Vajon megéri ekkora áldozatot hozni egy ilyen szokatlan hivatás miatt?

Van remény arra, hogy Mika esetleg megérti férjét, és hitveseként támogatja őt mégis?

A Távozások egy végtelenül érzelemteljes film, melyben Yōjirō Takita rendező rávilágít arra, hogy Japánban még mindig tabu téma a halottakkal való foglalkozás. A burakuminok élete napjainkban is nehéz, nem is az általuk végzett munka, hanem a társadalmi megítélés miatt.

Mert persze lehet rájuk mutogatni, hogy „tisztátalan”, amit művelnek, de mikor egy szerettünket kell méltón elbúcsúztatni, bizony jó, hogy vannak még olyan emberek, akik ezt alázattal, kegyelettel képesek véghez vinni.
 

A főszereplő egy igazi művészlélek, akinek az egész életét kell, hogy újra kezdje egy olyan foglalkozásban, melynek a rituálék adják az igazi művészi mivoltát.

A film hangulatát a Ghibli filmekből is ismert Hisaishi Joe szívbemarkoló dallamai adják.

Mika szerepében pedig a Wasabi, mar, mint a mustár c. francia akciófilmből ismert japán tinilányt alakító Hirosue Ryōkot láthatjuk immár felnőtt szerepben.

A film 2008-ban a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjat nyert. 

Itt nézhetitek meg:  https://videa.hu/videok/film-animacio/tavozasok-drama-azsiai-t67NyIoSrdgl0BZL

Kép: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=21681701


Írta: Ballagó Petra

error: Content is protected !!