004369911060985
goryokaku japán szumuráj vár

A Goryōkaku vár egy csillag formájú erődítmény Hakodatéban. A Tokugawa sógunátus magas rangú elöljárókat küldetett Hakodatéba, hogy a külföldi kapcsolatokat és a város adminisztrációját felügyeljék. A kormány mindenképp szeretett volna egy olyan épületet, ahol ezek az elöljárók dolgozhattak, ezért felkértek egy európai tanulmányokban jártas professzort, Ayasaburo Takedát, hogy készítse el az erőd dizájnját. A vár végül 7 év után, 1864-ben készült el, és vált a politika, diplomácia, illetve védelem központjává  Japán északi területén.

goryokaku japán szumuráj vár

Hakodatei csata

A Tokugawa haditengerészet altengernagya, Takeaki Enomot 3000 katonával megvetette lábát Hakodatéban, és az állomásukat a Goryōkaku várban állították fel. 1869-ben a Meiji kormány hadsereget küldött rájuk, amely a hakodatei csataként maradt fenn a történelemben. Ez volt az utolsó civil háború Japánban, amely után egy új korszak kezdődött el.

1914-ben a kormány megnyitotta a várat a polgároknak, amely ma már parkként működik, és ahová a látogatók megpihenni járnak.

goryokaku japán szumuráj vár
goryokaku japán szumuráj vár
Alaprajz

Forrás:
https://www.goryokaku-tower.co.jp/en/history/