004369911060985

Előző bejegyzésünkben röviden végigvettük a japán feminizmus főbb pontjait, mostani cikkünkben pedig a mozgalom úttörőjét, Hiratsuka Raichót mutatjuk be.

Kezdeti tanulmányok

Hiratsuka 1886-ban született Tokióban egy magas rangú köztisztviselő lányaként. 1903-ban végzett a Japán Női Egyetemen. Érdeklődési körébe az európai filozófia és a zen buddhizmus is beletartozott. Nagy hatással volt rá a svéd feminista írónő, Ellen Key, akinek több munkáját is japánra fordította. 1908-ban öngyilkosságot kísérelt meg egyik tanárával és Natsume Soseki íróval. A próbálkozás sikertelen volt, azonban nagy hírverést kapott. 

A japán feminizmus úttörője

A diploma megszerzése után megalapította az első női magazint, a Seitót. Ekkor vette fel a Raicho művésznevet is. Eleinte irodalmi jellege volt a lapnak, de ahogy Hiratsuka figyelme a női ügyek felé fordult, a magazin tartalmai is ebbe az irányba mozdultak el. Hiratsukát és a vele társuló feministákat természetesen a japán társadalom nem nézte jó szemmel. Ők voltak azok, akik szabadabban élték meg a szexualitásukat, és nem akartak jó feleségek és háziasszonyok lenni. 

1915-ben a magazint beszüntették, Hiratsuka pedig szerelmével közös életbe kezdett, 2 gyermeket szült, majd össze is házasodtak. 1920-ban megalapította az Új Női Szövetséget (Shin Fujin Kyokai), amellyel azért dolgozott, hogy a nők szavazati jogot és döntési jogot kaphassanak mind a politikában, mind a magánéletükben. A kormány nem fogadta jól a kezdeményezést, sokáig kellett harcolni, hogy az első lépést a szabadság felé megtehessék.

Hiratsuka 1971-ben bekövetkezett haláláig folyamatosan a japán nők egyenjogúságáért harcolt és dolgozott. Az általa megalapított Új Női Szövetség a mai napig aktív.

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hiratsuka_Raich%C5%8D

Kiemel kép forrása: Christiano Sinisterra – pexels