004369911060985

Nintoku császár (仁徳天皇) a 16. uralkodó volt Japánban. A történelemkönyvek szerint 313 és 399 között uralkodott, de pontosat nem lehet a dátumokról tudni. A Nihonshoki (Japán krónikája) úgy írja, hogy Oujin császár negyedik fiaként látta meg a napvilágot. Ebben az időszakban a császárokra még nem használták a tennou (isten) rangot, mivel az csak Tenmu császár uralkodása alatt került bele a köztudatba. Így Nintoku rangja valószínűleg az alábbiak közül lehetett valamelyik: Sumeramikoto vagy Amenoshita Shiroshimesu Oukimi – azaz “A nagy király, ki mindent ural a mennyek alatt”. Yamato Oukimiként hivatkoztak rá (Yamato királya).

Uralkodása alatt a mamutai és yokonoi gátat, illetve a naniwai csatornát is megépítette. A mamutai miyake létrehozásával egy közvetlenül az uralkodó irányítása alá tartozó közigazgatási egységgel segítette az országot. Életében 4 feleségtől 5 gyermeke született.

Nintoku sírja az egyik legnagyobb kofun Japánban, amely Osakában található a Sakai városrészben. A daisen kofun (Nintoku sírja) 486 méter hosszan, 305 méteres szélességben és 33 méter magasan terül el 464,124 négyzetméteren. Alakja – hasonlóan a többi kofunhoz – kulcslyuk alakú. A sír háromszintes, vizesárokkal kerítették el.

kofun sírok japán

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nintoku_jap%C3%A1n_cs%C3%A1sz%C3%A1r