004369911060985

Az előző bejegyzésben már írtunk röviden a japán nevekről, most pedig a japán névtípusok kerülnek sorra egy picit bővebben. 

Történelmi japán névtípusok

A család- és keresztnévi forma csupán az 1870-es évtől létezik, előtte minden név társadalmi hovatartozást (pl. klánnevek) jelzett. Jellemző volt a klánnevek esetében a no használata, ami a birtokviszonyt jelentette (és jelenti a nyelvben a mai napig), például Minamoto no Yoritomo, Fujiwara no Kamatari vagy Ki no Tsurayuki.

A feudális korszakban a férfiak gyakran változtatták a nevüket különböző okokból: családfővé váltak, cégvezetők lettek, magasabbb társadalmi státuszt kaptak. Az is jellemző volt, hogy az idősödő férfiak elhagyták gyermekkori nevüket, és úgynevezett felnőttkori nevet vettek fel.

A női nevek nem változtak olyan nagy mennyiségben, mint a férfiaké, leginkább csak olyan esetekben, amikor beházasodtak egy családba.

Uralkodói nevek

A japán uralkodói családban nem létezik vezetéknév, csupán egyetlen nevet kapnak, amelynek közvetlen megszólítása tilos. Ha valaki a császári családból közemberré vagy nemessé válik, akkor az uralkodó egy vezetéknévvel ruházta fel. Ha pedig fordítva történik, tehát valaki például beházasodik a császári családba, akkor elveszíti az addigi polgári vezetéknevét.

Művésznevek

A művészneveket Japánban is nagyon kedvelik, nemcsak a nyugati országokban. Művésznevet használnak a különböző művészeti ágak képviselői, de a szumó birkózók is. A gésák, keramikusok, ikebana alkotók általában a mesterüktől kapják művésznevüket. A kabuki világában pedig néhány vezetéknév egyenesen generációsan öröklődik.

Nemzetiségi nevek

A betelepülő nemzetiségek általában felvesznek egy japán nevet is Japánba költözésükkor (pl. a koreaiak). De előfordul itt is, hogy inkább megtartják eredeti nevüket még akkor is, ha ez kommunikációs akadályokba ütközik. 

Korábban kötelező volt a japán állampolgárság megszerzéséhez a japán név felvétele, azonban ma már ezen a szabályon lazítottak: az is elég, ha katakanás átírást alkalmaz a név viselője. 

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%A1n_n%C3%A9vad%C3%A1s

Kiemelt kép: Pinterest