004369911060985

Okinawa a Ryūkyū-, és az Okinawa-szigetcsoport része, mely Japán terület. A 14-16. század között nagyon jó kereskedelmi kapcsolatot építettek ki Kínával, ahonnan Ming császár rendszeresen küldött diplomatákat a szigetre. Ennek során több olyan képzett kempó (japánul 拳法, kenpō, azaz ökölharc, a karate egyik alapja) harcművész is érkezett, akik aztán oktatni kezdték az okinawai mestereket is.

Okinawa is küldött magas rangú nemeseket Kínába: a hajóutak során ezeknek a nemeseknek állandó jelleggel meg kellett védeniük a szállított értékes rakományt a kalózokkal szemben – ily módon lett tulajdonképpen sok képzett harcosa Okinawának, a kínai mesterektől való tanulás mellett.

Az okinawai nemesek Kínában kempót tanultak, ebből alakult ki később a karate és a kobudō. A kobudō sokáig tiltott volt, a technikákat sem lehetett nyilvánosan megosztani, csupán közvetlen a mestertől tanulás útján lehetett elsajátítani.

A Meiji-korszak vetett véget ennek, amikor a kobudōt is elkezdték iskolákban oktatni. Az eredetileg gyilkolásra és önvédelemre használt kobudō később az önfejlesztés művészetévé vált a többi hasonló harcművészeti ággal együtt.

Maga a kobudō okinawai stílusa Matayoshi Shinko nevéhez köthető: gyermekkorában már megtanulta a különböző okinawai fegyverek használatát, majd Mandzsúriában és Kínában is tanult. Tapasztalatait ötvözve tért haza Japánba és építette bele azokat az okinawai kobudō rendszerébe más okinawai mesterek segítségével. Legidősebb fia, Matayoshi Shimpō folytatta apja hagyományát. 1970-ben hozta létre a Ryūkyū Kobudō Szövetséget (1972-ben már Okinawa Kobudō Szövetség), melyen keresztül a kobudō világszerte ismert és elismert harcművészetté vált.

Az okinawa kobudōban is az övek színével jelzik a gyakorló szinjét. A mesterek fekete övet hordanak. A legmagasabb elérhető fokozat a 8 dan.

Fontosabb eszközök, melyeket a kobudōban használnak:

– bō – fabot (ez az alap, a legfontosabb)

– sai – háromágú szigony

– tonfa – gabona őrlésére használt mozsár forgatószála

– nunchaku – kettős bot zsinórral összefűzve (ennek a használata sok országban tilos)

– kama – sarló

– eku – evező

– kuwa – kapa

– nunti – háromágú szigony

– tinbe – pajzs

– suruchin – kötél súlyokkal a végein

okinawa kobudo japán harcművészet

Forrás:

Okinawa Kobudo

https://hu.wikipedia.org/wiki/Okinava_kobud%C3%B3

http://www.nihonkobudokyoukai.org/martialarts/066/

Kép:

By Мирутенко – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93158579

Von Yo – Foto propia y hecha por mi, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1472713