004369911060985

Ha valaki esetleg felnőttként kezdene el belemélyedni a horgászat rejtelmeibe, akkor a japán tenkara horgászbot lesz a legjobb választás elsőre! A tenkara, vagyis a japán legyezőhorgászat nagyon népszerű a szigetországban, így készítettek hozzá egy kimondottan tenkarához alkalmas felszerelést is. Maga a kifejezés csupán 30-40 éves, előtte kebari tsuri volt a megnevezése. A tenkara jelentése: mennyből, égből. 

A tenkara botok egyszerűsége elsősorban a kevés felszerelésben rejlik: csak a bot, a damil és a műlégy a főszereplők. Karbonszálas, tűspicces botról van szó, amely lágyan fekteti fel a zsinórt és a műlegyet a vízre dobásnál. Különböző méretekben kapható, és utazáshoz is könnyen alkalmazkodik, mivel több részletben össze lehet hajtani. 

A japánok mindenben az egyszerűségre törekednek, a horgászat sem kivétel. Magyarországon nehezebb tenkara horgászbotokat beszerezni, többnyire külföldi oldalakon találjuk meg őket, és érdemes felkészülni, mert magas az áruk. Viszont jó hír, hogy számos videó készült a tenkara bot készítéséről, így magunk is megpróbálhatjuk akár már meglévő botunkat átalakítani!

Forrás:
https://holdkomp.hu/tenkara/
http://clogflyfishing.blogspot.com/2011/07/tenkara-alapjai.html

Kiemelt kép: Felipe Alves – pexels