004369911060985

A japánok nem csak a nyelvükben, hanem gesztusaikban, mimikájukban is nagyon kifejező módon kommunikálnak. Minden egyes gesztusnak megvan a maga szerepe, helye a kommunikációban, így ha japánul tanulsz, érdemes mindenképp tanulmányozni a nonverbális jeleket is!

Meghajlás

A meghajlás a tisztelet és köszönet, köszönés kifejezésének egyik fontos módja. Nem mindegy, kivel szemben mennyire és milyen módon hajolsz meg. A meghajlásról részletesebben az alábbi blogcikkben írtunk. 

Orra mutatás

Talán furcsának tűnik, de a japánok nem úgy mutatnak önmagukra, ahogy az nyugaton megszokott: mutatóujjukkal az orruk hegyére mutatnak, jelezve, ha magukról beszélnek.

Hívás

Japánban sosem nyitott tenyérrel hívják magukhoz, szólítják meg a másikat, hanem a kézfejüket kifelé és lefelé irányítva, összes ujjukkal legyezve. Gyakorlatilag pont fordítva csinálják, mint ahogy máshol. 

Tiltás

A tiltást vagy negatív eseményt Japánban gyakran keresztezett karokkal jelzik, mint egy nagy X. Ezt lehet látni versenyeken, ha például valaki veszített, vagy ha tele van egy étterem, akkor a pincér ezzel is jelezheti, hogy nem tud több vendéget leültetni.

Ha azonban csak a két mutatóujjad keresztezed egy vendéglátóhelyen, az épp azt jelenti, hogy kéred a számlát!

Számolás

A japánok ezt is fordítva csinálják: a hüvelykujjtól a kisujj felé csukják le az ujjaikat a kézen történő számoláskor. Ha pedig számokat szeretnének mutatni az ujjaikkal, akkor az 1-est a mutatóujjukkal jelzik, majd így haladnak fölfelé a középső-, gyűrűs- és kisujjal. A hüvelykujjat csak a legvégén, az 5-ös szám jelölésénél emelik fel.


Forrás:
https://kakehashi.hu/index.php?page=blogview&id=46

Kiemelt kép: pinterest