004369911060985

Miyazaki Hayao varázslatos mesefilmje világszerte magával ragadta a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az 1988-as film biztosan sok mindenkit elgondolkoztatott, hiszen a mesebeli lények mivolta egészen titokzatos.

totoro a szomszédom totoro japán anime mesefilm

Mi is pontosan Totoro? A meséből ez nem derül ki biztosan. A két kislány, Satsuki és Mei „obakenak” nevezik a nagy szőrös erdei teremtmény. Az „obake” nem más mint egy természetfeletti lény, amely képes az alakváltoztatásra és különleges képességekkel rendelkezik.

Ugyan Miyazaki filmjeiben több shintoista és buddhista elemet is felfedezhetünk, Totoro nem konkrét szereplője sem a hitvilágnak, sem a japán folklórnak.

Talán ez a rejtelmesség adja a mese varázslatos lényegét, így nézőként mi dönthetjük el, hogyan gondolunk az erdei lényre, aki segít a testvérpárnak.

A „Tonari No Totoro” (となりのトトロ), azaz a “Szomszédom Totoro” egy klasszikus, amelyet a Japánt kedvelőknek mindenképpen érdemes felvennie a filmes bakancs listára.  

Hogy miért?

Ebben a cikkben össze gyűjtöttünk néhány érdekességet! Ha kiegészítenéd, esetleg feltűnt valami, ami elkerülte a figyelmünket, csak írd meg nekünk!

A Totoro az egyike azon ritka filmeknek, amelyeket gyermekek és felnőttek egyaránt elbűvölőnek találnak.

Studio Ghibli produkció, amelyet Hayao Miyazaki legendás animátor írt és rendezett, 1988-ban debütált Japánban, azaz egy olyan mese, amely most már több mint 30 éve hatalmas siker.

Nem is gondolnánk, de a film alap ötletét a kezdetek kezdetekor elutasították. Aztán Miyazaki és Toshio Suzuki producer 1987-ben próbálkozott újra. A forgalmazók egyszerűen nem hitték, hogy van közönség egy történetnek, amely két kislányról és egy szörnyről szól a modern Japánban.” Nem is let azonnal kassza siker, csak miután bemutatták a TV-ben is.

A film környezet az 1950-es évekbeli vidéki Japánban játszódik. A film tele van az akkori mindennapi élet vonatkozásaival, amely az animék tekintetében a ’80-as végén még szokatlannak számított.

A film cselekménye abban a térségben játszódik, ahol Miyazaki maga is élt, a fővárostól kb. 1 órányi auto útra, (Tokorozawa, Sayama). „Ha nem Tokorozawában élek, Totoro soha nem született volna meg” – idézte Suzuki Miyazakit a Comicbook.com nyilatkozatában. A területet most „Totoro-erdő” becenévvel becézik.

Miyazaki célja a békés, lelassult vidéki élet bemutatása volt, ahol a főhősöknek nincs szuper erejük és mondhatni átlagos szereplők.

Mivel a filmet a kiadó kezdetben nem támogatta, ezért az egy másik Studio Ghibli-film – a Szentjános bogarak sírja (Grave of the Fireflies) – mellett jelent meg mint co-produkció.

A Macskabusz karakter valójában egy bakeneko, ismert japán yōkai.

A filmben sok utalás van a Shintō vallásból. Filozófiája szerint mindennek van szelleme. Az egyik jelenetben Mei és Satsuki apja elmondja nekik, hogy a fák és az emberek régen barátok voltak. Azt mondja a lányoknak, hogy üdvözöljék a kertjükben található nagy fát, akik aztán meghajolnak és megköszönik, hogy megvédte Mei-t. Természetesen a történet központi eleme maga Totoro, aki az erdő szellemeként értelmezhető.

A kis fekete mozgó pamacsok a filmben Susuwatarik (ススワタリ, 煤渡り), más néven: „Mak-kuro Kurosuke”. Ezek régi és elhagyott házakban laknak, és fekete szennyeződéseket hagynak maguk után amerre mennek. Fiktív szereplők, azaz a japán folklórban nem találtam meséket az eredemegtüket illetően. Nem csak a Totoroban, de a Chihiro szellemországban-ban is megjelegyereknnek. Látva, hogy a család jó emberekből áll, a Susuwatari elhagyja a házat, hogy egy másik elhagyott területre költözzön. A susuwatari alap ötletét valószínűleg a Keukegen japán yōkai  (毛 羽毛 現 , け う け げ ん) adhatta. Ez egy szőrős, bolyhos, rossz szerencsét hozó lény a folklórban, amely nedves otthonok, koszos kertek, penészes szekrények, padlólemezek alatt él. Mérete nagyjából mint egy kis kutya, lelógó piszkos hajjal.  A balszerencse, a betegség és a pestis egyfajta kisebb szellemének tekintették. Mivel természeténél fogva félénkek, megpróbálják elkerülni az emberi érintkezést. Valószínűleg az ilyen lényekkel magyarázták azt, hogy az otthonokat tisztán kell tartani, hogy a betegségek kevésbé terjedjenek.

A Filmben a lányok édesanyja hosszan betegeskedik. Ezt személyes történet ihlette, ugyanis Miyazaki Hayao édesanyja is hosszú éveket volt kórházban a gyerek korában és ekkor a saját bátyjával szoros kötelék alakult ki, hasonlóan a lányokhoz a filmben.

Téged Totoro karaktere valójában milyen állatra emlékeztet? Tanukira, cicára, csincsillára? A filmből nem derül ki, de ezt a cuki szürke szőrpamacsot mindenki nagyon szereti.

totoro szélcsengő
Totoro tárca
  • Kertész Alexandra

Forrás:

https://screenrant.com/my-neighbor-totoro-trivia-facts-studio-ghibli-miyazaki/

Keukegen

Képek: This is a poster for My Neighbor Totoro. The poster art copyright is believed to belong to the distributor of the film, Toho (Japan) Troma Films – 1993 dub (USA) Disney – Disney dub (USA), the publisher of the film or the graphic artist. By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=3847601

Hivatalos termék képek