004369911060985

Hamarosan itt a White day Japánban.

Ahogyan azt már a Valentin napról szóló bejegyzésben is olvashattátok, ezen a napon a nők kapnak csokoládét a férfiaktól. Mivel Japánban Valentin napon az a szokás, hogy csak a nők ajándékozzák meg a férfiakat, így ez egy nagyon jó lehetőség a férfiak számára, hogy kifejezzék hálájukat. Na de mégis honnan ered ez a szokás?
A „Fehér napot” először 1978 – ban ünnepelték. A tradíciót egy kis cukrászda indította el, ahol az egyik vezető felfigyelt arra, hogy a nők szeretnék, ha a férfiak viszonoznák Valentin napi kedvességüket. Ez adott inspirációt az új ünnephez, és megszületett az egyik ikonikus édesség is, a csokoládéval töltött mályvacukor. A cukrászda vezetője megkérdezte a női munkatársakat, hogy melyik napot tartják a legalkalmasabbnak, és így nyert a március 14, pontosan egy hónappal Valentin nap után. Ezt követően került megrendezésre első alkalommal még Marshmallow day néven az ünnep. Később változtatták meg White day – re, ezzel továbbra is a mályvacukorra utalva.
Az új ünnepnap rövid idő alatt vált népszerűvé Japánban, majd Tajvan és Dél -Korea is átvette a szokást.

White Day alkalmával illik vissza adni az ajándékot, amit a férfi Velntin napra kapott. Ezt nevezik Giri Choco-nak, 義理チョコ. 

Továbbá egy férfi így mutathatja ki romantikus érzelmeit a nő felé. Legjellemzőbb az édesség, virág, parfüm, ékszer. És mint minden japán, az édességek irtó cukik is lehetnek. Régen egy Japán Hotelben dolgoztam Tokióban. Ott például az egyik munkatársam nevetve, már már szarkazmussal mesélte ezt a szokást. Náluk az történt, hogy a felesége egy doboz csokit ajándékozott neki. Amikor aztán eljött a white day, egy kenyér sütőt kért tőle ajándékba, amely ugye az ár többszöröse! 

Ez a „Sanbaigaeshi” egy íratlan (三倍返し) szokás, amelyet biztos hogy a szolgáltatók találtak ki a profit növelése miatt: e szerint a szokás szerint a férfinak a kapott ajándék háromszorosát illik értékben vissza adni. Japánban amúgy van néhány ilyen íratlan szokás, például az eljegyzési gyűrűért illik a férfinak egy havi fizetésének háromszorosát kifizetnie. Amerikai szokást átvéve a gyémánt kő az illendő. Hogy valójában ezeket ki tartja be, az másik kérdés. Valószínűleg nem sokan. Ugyanakkor azt nem szabad elfelejteni, hogy ázsiában a kultúrális eltérések miatt számos szokás különböző módón alakult ki, az egyik ilyen az ajándékozás szokása. Ez egy eléggé szerte ágazó és bonyolult téma, amely alkalomtól, nemtől, kortól és egyéb tényezőktől függ.