004369911060985

Az íjászat Japánban nagy történelmi múltra tekint vissza. Ma főként harcművészeti ágként gyakorolják, azonban régen a csatatéren nagyon fontos szerepet töltött be.

Régen ugyanis a sebesülésének vagy csatában meghalásának egyik legfőbb oka a nyíl volt. Ezért az íjászok nagy szerepet játszottak a csatatéren, főleg a tömeges íjászat csatatéren történő alkalmazásával, még azután is, hogy elterjedt az ágyúk használata.

A hadakozó államok időszakában az íjászt a lövészekkel és a lándzsásokkal együtt használták. Tudatos használatuk fontos szerepet játszott a szamuráj osztály felemelkedésében a polgárháború és az instabil időszak alatt. Ugyanakkor a yumi- ashigaruk maguk nem voltak szamurájok, csak támogatták a szamurájurak katonai hadjáratait, és segítettek megalapozni uraik katonai fölényét a csatatéren.

Jól képzett és jól felszerelt íjászok

Három japán íjász az 1860-as évekből. Fotós: ismeretlen

A yumi ashigarukat a parasztságból toborozták, de szigorú íjászképzésen és katonai felkészítésen vettek részt. Lakkozott fa íjakkal és nyilakkal voltak felszerelve, és könnyű páncélt viseltek a mobilitás érdekében. Uraik fizetést és ösztöndíjat biztosítottak számukra, hogy fenntartsák felszerelésüket és képzésüket. A yumi ashigaruk továbbá nem csak paraszti származásúak voltak, hanem képzett íjászok is, akiket kifejezetten a csatákra képeztek ki.

Éppen ezért az íjjal felszerelt Yumi-Ashigaru akár döntő erejű is lehetett kulcsszerepet játszottak a tömeges íjászat révén.

Az íj használatakor a hatás távolság körülbelül 50 méter volt. A tényleges csaták során azonban nem volt ritka, hogy az alacsony rangú ashigaru pánikba esett, és 200 méterről is ellőtte a nyilakat, ezért az íjászokat szigorú irányítás alatt tartották. Kellőképpen közel kellett engedniük magukhoz az ellenfelet ahhoz, hogy komolyabb sebesüléseket ejtsenek, mégis meg kellett őrizniük a hidegvérüket és a pozíciójukat.

Amíg az ellenség távol volt, az íjászoknak ya-bako mochi (nyílláda hordozók) nevezetű segédek adták át a nyilakat, vagy szorosan elrendezett ya-bako nyílládákból vették elő őket. Ahogy az ellenség közelebb került, az íjászok kivették nyilaikat az utsuboból és felkészültek a lövésre.

Amikor aztán az ellenség közelebb került, a sasuga nevű kis tőrökkel védekeztek. Ezeket az íj tetejére illesztettek azért, hogy lándzsaként szúrják le az ellenséges csapatokat, ha túl közel érnének hozzájuk.

#omiyageworldjapánwebáruház #japánajándékok #japánédesség #japánkultúra #japánwebáruházMagyarország #japánblog #japantörténelem  #japáníjászat #yumiashigaru #szamurájok

Képek és forrás:

Zanshin: Learning the Art of Attention and Focus From a Legendary Samurai Archer

https://www.tofugu.com/japan/ashigaru/

error: Content is protected !!